Dam: 1-0 mot USA i Algarve

Vilken comeback av Lotta Schelin. Den svenska anfallssstjärnan gjorde matchens enda mål när Sverige besegrade USA med 1-0 i Algarve Cup. Schelin nickade snyggt in segermålet i mitten av första halvlek efter fint inlägg av Sofia Jakobsson.
- Härligt att vara på plan igen, sade en leende Lotta Schelin.

Schelin hade inte spelat match på över sex veckor. Men nu var hon tillbaka och gjorde sitt 64:e mål i sin 130:e landskamp och det lyste världsklass om avslutet. Sofia Jakobsson jagade som vanligt sin försvarare (Ali Krieger) som stressades till misstag.

Lotta Schelin utmanar USA-backen Meghan Klingenberg.Bollen till Sverige och Jakobsson fick till ett flackt inlägg från vänster, Schelin hann före sin försvarare, fick en liten lätt touch på pannan och bollen gick in i Hope Solos vänstra burgavel.
- Jo, den satt fint. Och det var väldigt skönt att vi vann, det var ju ett tag sedan USA förlorade...

Senast USA förlorade var 5 mars 2012 mot Japan i Algarve Cup, då med Pia Sundhage som förbundskapten. Därefter har de spelat 42 matcher i rad utan att förlora. Det var också första förlusten för förbundskaptenen Tom Sermanni som tog över efter Sundhage 1 januari 2013.
- Jag är väldigt besviken över förlusten, men kan inte vara besviken över vårat spel. Vi hade chanser för att vinna den här matchen, vi missade en straff i första halvlek, sista kvarten hade vi väl fyra klara målchanser men bollen ville inte in. Sånt händer ibland i fotboll, sade Sermanni.

Att inte USA förlorat på två år var något som Sundhage påtalat flera gånger för de svenska spelarna. De hade chansen att spräcka den amerikanska sviten och skriva en liten del idrottshistoria. Och de tog den!

Matchen i sin helhet höll inte någon spelmässig toppkvalitet. Passningsspelet var stundtals dåligt och båda lagen gav bort flera fina lägen. Men matchen innehöll mycket annat, som till exempel hårt fysiskt spel, bra försvarsspel och en strålande målvaktsinsats av Hedvig Lindahl.

Efter 15 minuter räddade Lindahl en (felaktigt dömd) straff från Abbey Wambach.
- Jag tänkte direkt att, fan, den här ska jag bara ta! Wambach slog in en straff på mig i VM 2007 sedan jag själv klantat till det. Nu fick jag min revansch och det var en väldigt viktig räddning för matchen, kändes som om vi reste oss rejält efter det, sade Lindahl.

Kristianstadmålvakten är tillbaka som etta. En plats som hon jobbat hårt för. Hon gjorde ett par svettiga räddningar i den andra halvlek och klarade två frilägen.
- Jag vill fortfarande bli bästa målvakten i världen och då måste jag ju börja med att återta min landslagsplats. Efter ett jobbigt år 2012, med sjukdom och korsbandsskada, är jag tillbaka. Vi har en bra dialog i laget och det gillar jag. Det var inte lika tydligt förr och det gjorde mig lite osäker, säger Lindahl.

Lindahl hade väldigt fin hjälp av sitt försvar med Nilla Fischer i spetsen. Hon presterade ett enormt bra mittbacksspel och vann klart matchen-i-matchen mot Abbey Wambach.
- Det kändes verkligen bra i dag och jag är jättenöjd med mitt spel. Vi var pressade i slutet men lyckades hålla undan och vinna mot världens bästa fotbollsnation. Inte så dumt.

Fischer vann nickdueller, bröt passningar och täckte skott. Löpte dessutom jämnt med snabba USA-forwards.
- Vi har snackat om att vara lite mer "hänsynslösa" i båda boxarna. Nu var det flera som vann dueller och täckte skott, det var roligt att se, säger Fischer.

Mittbackskollegan Charlotte Rohlin fick en hård tackling av Wambach i första halvlek och lämnade matchen i halvlek med en stor ispåse på vänster fot. Den amerikanska stjärnan var inte på sitt bästa humör och kunde fått ett valfritt kort för den tacklingen.
- Det kändes som om vi hade ett litet mentalt övertag på dom. Särskilt efter Hedvigs straffräddning.

Caroline Seger var mer delaktig i spelet än mot Danmark senast, och börjar hitta sin roll som defensiv mittfältare strax framför försvaret. Seger vann också fler närkamper och kunde snabbt sätta igång det svenska spelet.
Sofia Jakobsson har tänt om på alla cylindrar. Hon jobbade hårt i de 66 minuter hon spelade och serverade en målgivande passning.

Efter fredagens trepoängare blir Sverige sämst tvåa i gruppen. På måndag spelar man gruppfinal mot Japan, som på fredagen besegrade Danmark med 1-0.
I den första matchen spelade Japan och USA oavgjort 1-1.

Upplagt av: Stig Lindmark