Samuelsson tillbaka som australisk mästare

Jessica Samuelsson har tillbringat vintersäsongen i Australien, men är nu tillbaka i Linköping och spel i landslaget.

När större delen av de svenska landslagsdamerna har kämpat med uppbyggnadsträning i kyliga Sverige har Jessica Samuelsson spelat matcher i varma Australien. Hon fick ett fyra månader långt kontrakt med Melbourne Victory och kom hem som australisk mästare.
– Det har varit fyra underbara månader och härligt att få avsluta med seger i finalen, säger Samuelsson.

Jessica Samuelsson slog igenom med dunder och brak förra året. I Linköping hade hon defensiva läromästare som Nilla Fischer och Charlotte Rohlin. Hon kom sedan med i EM i Sverige och spelade fyra av fem matcher.

Om man kan mäta sorg, ledsamhet eller besvikelse så gick Samuelssons mätare i topp mellan den 24 och 25 juli i fjol. Sverige hade åkt ur EM mot Tyskland (0-1) i en helt jämn match. Samuelsson satt länge kvar på planen på Gamla Ullevi med tårar strömmande nerför kinderna.
Dagen-efter-presskonferensen i Göteborg var ingen munter historia. Även om de flesta spelarna hade börjat komma över den nesliga förlusten och en missad EM-final på Friends Arena i Stockholm. Men inte Samuelsson. 21-åringen satt ihopsjunken i en fåtölj i hotell foajén och ögonen var lika rödsprängda av tårar som kvällen innan.
– Det var ju så nära, säger hon. Vi var minst lika bra som Tyskland men lyckades inte göra mål. Det var ett tungt dygn och det tog ett tag att komma över det. Men så här efteråt minns man ju det roliga, matcherna, publiken, stämningen i laget, bra väder. Det var en fantastisk månad.

Jessica Samuelsson i duell med Kosovare Asllani på träning i Portugal.Bra väder har hon även haft i vinter. Allt mellan 20 och 40 grader varmt i soliga Australien. Samuelsson fick ett erbjudande om att spela fyra månader med Melbourne Victory. För en och en halv vecka sedan blev Linköpingsbacken mästare efter att ha besegrat Brisbane Roar (Tysklands Nadine Angerer stod i mål). Klubbens första ligaguld.
– Då fick man ju lite revansch på Angerer i alla fall, säger hon och skrattar. Det var härliga fyra månader och tiden gick väldigt fort. Jag har fått vänner för livet och jag har nog utvecklats både som person och fotbollsspelare. Min tanke var att spela matcher i vinter för att bättra på mitt passningsspel och det känns som om jag har blivit bättre och mer bekväm med boll. Den fysiska biten har jag inga större problem med.

Samuelssons spelade säkert i öppningsmatchen mot Danmark (2-0) och missade inte många passningar. Hon har en otrolig fysik och brukar vinna alla möjliga tester i landslaget.
– Jessica har absolut utvecklats i vinter. Hon har en bit kvar men kommer att bli väldigt bra, berömde Nilla Fischer efter Danmarksmatchen.

På fredag väntar betydligt tuffare motstånd när man möter USA.
– Jag fick hoppa in mot USA i Algarve Cup i fjol och det var tufft. De är både snabba och spelar fysiskt, men det är ju också ett spel som jag gillar. Det ska bli kul och vi fick ju ett bra läge i gruppen efter segern mot Danmark, säger Jessica Samuelsson.

Schelin in i startelvan mot USA

Lotta Schelin är redo för spel mot USA.Den svenska landslagsledningen har fredagens startelva mot USA klar. Det blir bara en ändring jämfört med startuppställningen mot Danmark. Lotta Schelin är spelklar medan Antonia Göransson får börja på bänken.

De svenska spelarna kommer i matchen mot USA att bära svarta sorgband för att hedra lagets sjukgymnast Peter Svensson, som gick bort den 16 februari efter en tids sjukdom.

Sara Thunebro har i skrivande stund rest hem till Sverige för att närvara vid begravningen fredagen den 7 mars. Thunebro är tillbaka i laget igen på lördag eftermiddag.

Sverige-USA visas i Eurosport 2 med sändningsstart klockan 14.15. Även grupp A-matchen Tyskland-Kina sänds i Eurosport 2 med start klockan 17.00.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 18 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 2 Charlotte Rohlin, 23 Elin Rubensson - 17 Caroline Seger - 10 Sofia Jakobsson, 7 Lisa Dahlkvist, 15 Therese Sjögran - 8 Lotta Schelin, 9 Kosovare Asllani.
Ersättare: 12 Carola Söberg, 21 Stéphanie Öhrström - 3 Linda Sembrant, 4 Amanda Ilestedt, 11 Antonia Göransson, 13 Emmelie Konradsson, 14 Hanna Folkesson, 16 Lina Nilsson, 19 Emma Lundh, 20 Emilia Appelqvist, 22 Olivia Schough.
Ej spel: 6 Sara Thunebro.

Upplagt av: Stig Lindmark