Sent straffmål sänkte Sverige

Japanskt jubel efter att Aya Miyama satt matchavgörande 2-1 på straff i slutminuterna.

En missad passning och en straff i slutminuterna sänkte Sverige i gruppfinalen i Algarve Cup mot Japan. Förlust med 1-2 innebar att Japan tar förstaplatsen medan Sverige får spela om 3-4:e plats.
– Det känns jäkligt surt just nu och jag är riktigt besviken. Det var ju så nära final, sade förbundskapten Pia Sundhage.


Sverige gjorde en bra insats mot världsmästarnationen Japan. Och med lite tur hade det blivit final mot Tyskland på onsdag på Algarve stadion.
Efter ett snyggt nickmål av Linda Sembrant i slutet av första halvlek hade svenskorna fint självförtroende inför den andra. Japan ägde som väntat bollen långa stunder men lyckades inte skapa några chanser mot en stark svensk försvarslinje.

Men bara tre minuter in på den andra halvleken kunde Japan kvittera till 1-1. Jessica Samuelsson missade ett bakåtspel som gick till Yuki Ogimi och ensam med Carola Söberg satte hon bollen säkert i mål.
– Det var ett för enkelt mål som dom fick, konstaterar Sundhage.

I halvtid bytte Sundhage ut mittbacken Nilla Fischer mot Amanda Ilestedt. Och Sara Thunebro kom in som vänsterback i stället för Elin Rubensson. Det svenska försvaret tappade förstås kvalitet när en av Europas bästa mittbackar lämnade planen men Linda Sembrant fortsatte sitt fina spel längst bak tillsammans med Ilestedt.

Sofia Jakobsson utmanar vänsterbacken Rumi Utsugi.Det blev öppnare ytor för båda lagen och under sista 20 minuterna bytte man chanser friskt. Sverige hade tre bra lägen för ett ledningsmål. En boll tog i stolpen och Antonia Göransson hade en jättemöjlighet i 79:e minuten efter inspel från Lotta Schelin. Skottet var bra men Ayumi Kaihori gjorde en väldigt bra räddning.
Japan hade också ett par bra möjligheter men Carola Söberg var säker i målet och räddade ett par skott utifrån.

Men i matchens näst sista minut kom straffblåsningen från rumänska domaren Theodora Albon. Den studsande bollen i det svenska strafforådet träffade Sembrants arm.
– Den tog på armen men domaren kunde lika gärna ha friat. Det är väl ett 50/50-läge och den här gången åkte vi dit på det. Det kändes väldigt trist att förlora på straffen, sade Sembrant.

Tyresöspelaren var tillbaka i backlinjen efter en korsbandsskada som hållit henne borta större delen av 2013. Sembrant gjorde en väldigt bra match, den första från start i blågult sedan 15 september 2012 mot Holland.
– Jag har jagat den här platsen länge och jag kommer att fortsätta att jaga den. Det är i den blå och gula dressen man vill spela, sade Sembrant.
Umeås Emma Berglund är en annan spelare som aspirerar på mittbacksplatsen i landslaget. Hon gjorde comeback efter korsbandsskada i helgen och räknar med att vara spelklar till seriestarten om en knapp månad.

Hanna Folkesson spelade sin första match i turneringen från start och gjorde det bra. Hon mötte världsspelare som Homare Sawa, Aya Miyama och Mizuho Sakaguchi på mittfältet.
– Det gick fort, framför allt i första halvlek, de är väldigt skickliga och pressar hårt. I andra gick det bättre, jag kom oftare rättvänd och jag orkade hela matchen utan problem, sade Folkesson.

Mycket var bra, men det fanns också en del svackor i spelet. Framför allt missades alltför många passningar. Både korta och långa, defensivt som offensivt.
Japans backlinje spelade väldigt högt men det avgörande passet hittade sällan anfallarna Lotta Schelin och Sofia Jakobsson som var klart snabbare än sina försvarare.

I den andra matchen i gruppen förlorade USA överraskande mot Danmark med hela 3-5. Förlustsiffrorna är de största någonsin och första gången som olympiska mästarna USA slutar sist i ett gruppspel.
Sverige får möta Island i match om 3:e pris. Isländskorna.slutade tvåa i grupp A efter att ha gjort 1-0 på tilläggstid mot Kina. Obesegrade Tyskland, idag 3-1 mot Norge, till final från grupp A.