Startelvan mot Island i Lagos

Den knappa förlusten mot Japan sved. 1-2 i slutminuten på straff tar ett tag ett komma över för både spelare och ledare. En straff som dessutom Carola Söberg var nära att rädda. Men redan onsdag förmiddag spelar Sverige om en bronspeng i Algarve Cup mot Island.
- Det passar oss bra att vi kan få en snabb revansch, bli trea i cupen och åka hem som vinnare i senaste matchen, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Flera spelare vilade helt under tisdagens träningspass i solskenet i Ferreira, strax utanför Albufeira.
Nilla Fischer, Caroline Seger, Sofia Jakobsson, Hanna Folkesson, Lotta Schelin, Therese Sjögran, ytterbackarna Jessica Samuelsson och Elin Rubensson var några som tog det lugnt på hotellet.

- Fischer var väldigt trött efter matchen mot Japan. Rubensson, Samuelsson och Seger har också spelat en hel del. De behöver vila och det är ett viktigt dygn för dom, att försöka återfå krafter. Sen få vi se vad det medicinska teamet säger. De är otroligt duktiga och vi litar helt på dom, säger Sundhage.

Island har varit en enkel match genom åren för de svenska fotbollsdamerna. Enda förlusten kom 2011 (1-2) i gruppspelet i Algarve Cup. Sedan har det blivit tolv segrar och en oavgjord. På de fyra senaste matcherna har Sverige 16-2 i målskillnad. I EM förra sommaren vann Sverige busenkelt med 4-0.
- Bra siffror men vi får inte släppa på koncentrationen det minsta. De har besegrat både Norge (2-1) och Kina (1-0), de har en ny tränare, men framför allt är de nog väldigt revanschsugna för EM-förlusten, säger Sundhage.
- Det kommer som vanligt att bli en fysisk match. Om vi vinner så åker vi hem med en go känsla; att vi vann mot både USA (1-0) och Danmark (2-0), var nära mot Japan och en final. Den känslan vill jag väldigt gärna ha med mig.

Kosovare Asllani (ljumske) och Charlotte Rohlin (höft) satt på läktaren mot Japan. Men nu såg de pigga och fräscha ut igen på träningen.
- Stor skillnad på bara en dag. Jag känner mig redo för match i morgon - om jag får spela förstås, sade Rohlin.
- Mycket piggare i benen i dag och ljumsken känns okay, sade Asllani.

Och ja - både Rohlin och Asllani spelar från start mot Island. Det gör även forwarden Olivia Schough, nu återställd efter knäproblem.

I Island finns fem spelare från damallsvenskan. De stora stjärnorna är Rosengårdspelarna Sara Björk Gunnarsdottir och Thora Helgadottir. Mittfältaren Gunnarsdottir ger alltid ett hundra procent i varje match och är jobbig att möta. Målvakten Helgadottir firade 100 landskamper i segermatchen mot Norge.

Notera att matchen spelas 11.00 (12.00 svensk tid) i Lagos, och inte som först planerats på eftermiddagen i Albufeira.

Sveriges startelva (uppdaterad 12/3) : 12 Carola Söberg - 6 Sara Thunebro, 5 Nilla Fischer, 2 Charlotte Rohlin, 23 Elin Rubensson - 17 Caroline Seger (K) - 13 Emmelie Konradsson, 14 Hanna Folkesson, 15 Therese Sjögran - 22 Olivia Schough, 9 Kosovare Asllani.
Ersättare: 21 Stéphanie Öhrström - 4 Amanda Ilestedt, 18 Jessica Samuelsson, 3 Linda Sembrant, 20 Emilia Appelqvist, 7 Lisa Dahlkvist, 16 Lina Nilsson, 19 Emma Lundh, 11 Antonia Göransson, 8 Lotta Schelin, 10 Sofia Jakobsson.
Ej spel: Hedvig Lindahl, som insjuknade under natten och tvingas avstå spel. Carola Söberg ersätter i mål.

Upplagt av: Stig Lindmark