Ny säker seger mot Nordirland

Therese Sjögran inledde målskyttet för Sverige. Lisa Dahlkvist gratulerar.

Sverige tog tre nya poäng i VM-kvalet hemma mot Nordirland på torsdagskvällen. 3-0 inför hela 4 655 åskådare på Myresjöhus Arena i Växjö innebär full pott efter fem matcher och fortfarande inget insläppt mål.
– I första halvlek var tempot högre, vi skapade fler mållägen än vad siffrorna visade. En stabil seger och tre sköna poäng, summerade mittfältaren Caroline Seger.Therese Sjögran gav Sverige ledningen med 1-0 efter tolv minuters spel. Hanna Folkesson sköt ett bra skott strax utanför straffområdet, målvakten Emma Higgins styrde bollen i ribban och bland stillastående försvarare slog Rosengårdsspelaren in bollen i öppet mål. Det var Sjögrans 20:e mål i 193:e landskampen.

Sjögran, som spelade i anfallet tillsammans med Lotta Schelin, hade ett par hyfsade lägen i första halvlek men var inte lika aktiv i den andra halvleken.

2-0 i 28:e minuten var en riktig bjudning från Higgins då hon tappade bollen framför fötterna på Caroline Seger. Seger vände snabbt och vaket och satte elegant bollen i det bortre hörnet.
Seger kommer att lämna Tyresö när månaden är slut. Ny klubbadress blir troligen Paris SG och därmed klubbkamrat med Kosovare Asllani. Asllani vilade från matchen efter att ha haft problem med en fotskada.

Emma Higgins gjorde ett par bra räddningar, men även 3-0-målet av Lina Nilsson i 74:e minuten såg enkelt ut. Skottet var inte särskilt hårt men smet in vid vänstra stolpen.

Malin Diaz gjorde ett tempostarkt inhopp i andra halvlek.Den andra halvleken öppnades annars sömnigt av Sverige. Den höga och aggressiva pressen uteblev och det fuskades med de offensiva löpningarna.
Det blev bättre fart när Malin Diaz kom in på mitten i stället för Lisa Dahlkvist. Men det nordirländska försvaret spelade lågt och kompakt, samtidigt som mittbackarna Julie Nelson och Ashley Hutton offrade sig enormt i eget straffområde.

Sverige hade 22 avslut men skärpan var inte den bästa. Närmast att göra mål var Sofia Jakobsson (skott) och Linda Sembrant (nick) som brände varsitt kanonläge i första halvlek.
Sverige vann hörnstatistiken med 18-2, men utan att göra mål.
– Med de duktiga huvudspelare vi har ska vi sätta dit någon boll till, sade Caroline Seger till TV12.

Förbundskaptenen Pia Sundhage var nöjd med matchen.
– Det kändes hett i straffområdet och vi kunde ha gjort fler mål, det fanns lägen för det. Men vi tog tre nya poäng, vi höll nollan igen och nu siktar vi på matchen mot Skottland, sade Sundhage.

Skottland toppar VM-kvalgrupp 4 på 18 poäng och 22 plusmål efter sex matcher. Sverige har 15 poäng och 15-0 i målskillnad. Den 14 juni åker Sverige till Skottland för en mycket svår bortamatch.
Bara tre mål mot Nordirland, rankat 55:a i världen, kan visa sig kostsamt då målskillnaden skulle kunna få betydelse i slutändan.