Formstark Sjögran längtar till match

Therese Sjögran har spelat centralt, till vänster och höger på mittfältet i årets landskamper. På tisdagens träning var hon forward.
– Ju fler positioner du behärskar, desto större chans har du att få spela, säger hon.

Har du sett Therese Sjögran spela i år har du säkert noterat att det är en spelare med självförtroende. Små dragningar, annorlunda spelvägar, hon trivs med bollen och gillar det innovativa. Så är 37-åringen också Sveriges meste landslagsspelare genom tiderna och med rutin kommer mod.
– Jag spelar med väldigt små marginaler och det blir en del hemjobb också, men vågar du inte prova lyckas du inte heller, säger hon.

När Sverige mötte Nordirland på bortaplan senast spelade Sjögran centralt framför Hanna Folkesson som hade den defensiva ettarollen. Något hon trivdes väldigt bra med.
– Hanna är en lojal spelare att ha bakom sig så jag kunde koncentrera mig mycket på det offensiva spelet. Jag var inblandad i mycket och det tycker jag om. Jag gillar den fria rollen jag har haft ute på kanten också. Som i Algarve när Sofia Jakobsson löpte upp och ner där ute och jag kunde falla ut och få yta.

Forward då?
– Det var kul på träningen, men det var väldigt längesedan jag spelade en match på topp. Jag kan faktiskt inte ens komma ihåg när det kan ha varit. Ju äldre man blir desto längre ner brukar man hamna, jag går gärna åt andra hållet.

Charlotte Rohlin är skadad, hur ser du på mittbackssituationen?
– Förra gången var inte Nilla Fischer med, nu är hon tillbaka och hon är lätt att spela tillsammans med. Jag känner ingen oro över den positionen alls. Däremot är det en jäkla konkurrens där inne med Emma Berglund, Linda Sembrant och Amanda Ilestedt, vilket känns bra.

Dam Sverige-NordirlandHur har samlingen i Växjö varit hittills tycker du?
– Bra. Det känns som att många i laget är i väldigt bra form. Jag gillar staden och har aldrig spelat på Myresjöhus Arena tidigare. Den var fin, när vi var där och tittade blev man sugen.

Det är första hemmalandskampen för året, hur känns det?
– Jag gillar att resa, men det är också väldigt roligt att spela inför hemmapublik. Jag hoppas verkligen att det kommer mycket folk på torsdag. Sedan är det alltid speciellt när det sitter nära och kära på läktaren.

Har du många på plats i Växjö?
– Delar av min familj kommer att vara på plats. Sedan har jag lite folk jag känner i Öster, bland andra Janne Mattsson och sådana gamla rävar.

Vilken position Therese Sjögran hamnar på i VM-kvalet mot Nordirland på torsdag återstår att se – men räkna med att hon dyker upp någonstans.

Upplagt av: Rebecca Hedin