Två mål av Asllani i ny position

Sverige vann den viktiga bortamatchen mot Skottland med klara 3-1 och kopplade därmed ett fast grepp om VM-kvalgrupp 4. Kosovare Asllani fick en ny position som offensiv kraft på mittfältet och gjorde två mål. Men det var nära att Kosovare Asllani inte spelat den viktiga VM-kvalmatchen.
- Jag spydde i går kväll och det var inte alls säkert att jag skulle kunna spela. Men jag kände mig bättre under dagen så vi bestämde att jag skulle starta.

Det gällde att spela och springa smart för att spara på krafterna och det lyckades väldigt bra, sade tvåmålsskytten.Skottland började bäst och kom igenom med ett par djupledsbollar. Men samarbetet mellan ytter- och innerback fungerade fint. Nilla Fischer stöttade Elin Rubensson till höger och Emma Berglund hjälpte vänsterbacken Sara Thunebro.

Efter tolv minuter fick Sverige en hörna och visade upp en av sina intränade varianter. Den här gången rusade alla spelare mot den främre stolpen, Caroline Seger stannade kvar där bak i straffområdet och hörnsparken landade hos henne. Med en säker lyftning satte hon bollen i det bortre hörnet. Mycket snyggt.

Minut 18 på Fir Park i Motherwell var en olycksminut för Sverige. Först passerade Hedvig Lindahl straffområdeslinjen vid en utspark och frispark för Skottland. Kim Little slog den mot vänstra delen av svenska muren, Sofia Jacobsson satte upp händerna i en ren reflex för att skydda ansiktet. Bollen tog på armarna och domaren Bibiana Steinhaus blåste straff. Little var hur säker som helst från elva meter och satte bollen bakom Lindahl.
Därmed släppte Sverige in första målet i VM-kvalet på 469 minuter.

Sedan var det dags för Kosovare Asllani att ta över huvudrollen. Efter ytterligare en hörna i den 27 minuten sköt Hanna Folkesson strax utanför straffområdet, Asllani fick en fot på bollen och den styrdes in bakom Gemma Fay.
Några minuter senare hade PSG-spelaren ett skott i stolpen.

Sverige fortsatte sitt hårda jobb i den andra halvleken. I 52:a minuten slog Lotta Schelin ett inlägg från vänster, Fay såg ut att plocka bollen men fumlade och den landade på Asllanis fötter som slog in den i öppet mål.
De svenska mittfältarna har haft svårt att fylla på och hjälpa anfallarna inne i straffområdet. Nu tog Asllani den uppgiften och var mycket framgångsrik. Hon har blivit en bättre närkampsspelare och har fina offensiva kvaliteter. Ett lyckat drag av förbundskapten Pia Sundhage.

- I första halvlek höll vi i bollen bra där uppe och hade tålamod. Vi slarvade kanske lite i andra men hade bra koll på matchen. Jag tog det lite lugnare i andra och Seger fick ta flera löpningar. En mycket skön seger, sade Asllani.

Efter 3-1 var Skottland ett slaget lag. Hanna Folkesson och Caroline Seger hade bra koll på storstjärnan Kim Little. Jane Ross och Lisa Evans sprang på det mesta där uppe men var alltför ensamma på topp.

På söndag flyger det svenska laget hem till Arlanda. Man laddar upp ett par dagar i Stockholm innan man flyger till nästa ö och VM-kvalet borta mot Färöarna 19 juni.

.

Upplagt av: Stig Lindmark