Ny 5-0-seger mot Färöarna

Sveriges målskyttar mot Färöarna - Lotta Schelin, Olivia Schough, Caroline Seger och Emma Lundh. FOTO: SvFF.

Sverige är på god väg mot VM i Kanada nästa år. 3-1 i gruppfinalen mot Skottland i lördags följdes på torsdagen upp med klara 5-0 borta mot Färöarna, samma resultat som i hemmamötet i höstas. Målskyttar var Caroline Seger, Olivia Schough, Emma Lundh och Lotta Schelin x 2.
Därmed har Sverige bara släppt in ett enda mål på sju matcher i VM-kvalet.
– En okay match spelmässigt och fem mål på bortaplan är bra, summerade assisterande förbundskapten Lilie Persson.

Sverige dominerade matchen fullständigt, från första till sista minut. Färöarna backade hem med nio spelare och hade inte ett enda skott mot Hedvig Lindahl i det svenska målet.

I första halvlek var fantasin, tempot, och löpningarna en plusvariant i det svenska laget. Efter en något trevande inledning började man komma runt på kanterna men inspelen hittade sällan rätt adress.
– Vi hade pratat mycket om att få in folk i boxen, men det funkade inte riktigt, sade Persson.

Caroline Seger gjorde ledningsmålet i elfte minuten med ett bra skott. Det var tredje matchen i rad som Seger gjorde mål och totalt har det blivit 18 fullträffar på 122 matcher för mittfältaren som kommande säsong spelar i paris SG.

Olivia Schough nickade snyggt in 2-0 (19') på ett fint inlägg från Lotta Schelin. Det var Schoughs första mål i A-landslaget.
Därefter gjorde Schelin två raka mål, hon hade bud på fler och träffade bland annat ribban en gång. Lyonspelaren har nu gjort 67 landslagsmål och är på jakt efter Hanna Ljungbergs landslagsrekord på 74 mål.
– Målen var snygga och det var kul för Olivia att få göra sitt första landslagsmål.

Pia Sundhage gjorde två byten i halvlek, Lisa Dahlkvist byttes ut mot Emma Lundh och Magdalena Eriksson tog över som vänsterback i stället för Sara Thunebro. Jenny Hjohlman fick också 23 minuter i andra halvlek.
– Vi gick ner på en trebackslinje för att försöka få in mer folk i boxen. Det blev bättre men det var lite slarvigt och vi missade några enkla pass i avgörande lägen, sade Persson.

Heidi Sevdal var den klart bästa offensiva spelaren i Färöarna. Hon sprang ifrån svenska försvarare ett par gånger och tvingade bland annat fram en fällning från Nilla Fischer som ledde till en varning. Fischer är därmed avstängd i nästa match borta mot Polen.
Snabba Sevdal har svarat för sex av tio mål för Färöarna under VM-kvalet. Laget ligger näst sist på två poäng efter 0-0 mot Nordirland och 3-3.
Sverige toppar VM-kvalgrupp 4 på 21 poäng och 23-1 i målskillnad. Man har kvar att möta: 21/8 Polen (b), 13/9 Bosnien (h), 17/9 Skottland (h).

Kosovare Asllani satt på avbytarbänken. Hon är fortfarande inte helt bra från de magproblem hon hade i samband med matchen mot Skottland.
Hanna Folkesson insjuknade kvällen innan match. Emmelie Konradsson fick en smäll på låret på träning i tisdags och följde inte med till Torshamn. Piteåspelaren Emilia Appelqvist saknades också på grund av en fotskada.

Upplagt av: Stig Lindmark