Fortsatt svenskt grepp om VM-platsen

Lotta Schelin närmar sig målrekordet i landslaget efter att ha gjort två mål i 4-0-segern mot Polen.

Lotta Schelin låg bakom det mesta när Sverige vann VM-kvalet borta mot Polen med klara 4-0. Lyonspelaren gjorde två mål och spelade fram till ett.
Det innebär att Schelin bara har tre mål upp till Hannas Ljungbergs rekord på 72 landskampsmål.


10px vit

Den förra Umeåspelaren Hanna Ljungberg gjorde 72 mål på 130 matcher i blågult. Schelin har gjort 69 mål på 138 landskamper. Delad tvåa ligger förbundskaptenen Pia Sundhage och Lena Videkull på 71 mål.

Schelins första mål efter bara åtta minuter var en snygg prestation. Hon bröt själv ett uppspel, vände snabbt och sprintade ifrån två-tre försvarare. Polska målvakten Anna Szymanska lade sig tidigt och Schelin satte bollen högt.
– Sjukt skönt och mycket kul. Det var lite det vi ville. All energi vi byggt upp under veckan. Vi kände alla att vi kunde pusta ut lite med tidigt mål. Det var så härlig energi på plan. Vi hade bestämt att trycka på och vi fick utdelning på det, sade Schelin till SVT Sport.

I 71:a minuten fick hon en av många djupledsbollar, sprang ifrån sin försvarare och den här gången satte Schelin bollen lågt till 3-0.

Sverige provade ofta långa bollar på i första hand Schelin, men passningskvaliteten var inte den bästa i första halvlek. I den andra halvleken blev spelet och passningarna bättre.
Malin Diaz fick chansen från start till höger på mittfältet men byttes ut i halvtid. Kosovare Asllani tog platsen bredvid Schelin och Olivia Schough gick ner en position.

Linda Sembrant nickade in 4-0 på hörna från Lina Nilsson.Det tog bara nio minuter innan PSG-spelaren hittade rätt bakom Szymanska. Schelin kom loss i vänstra delen av straffområdet, med en perfekt passning hittade hon Asllani vid den högra stolpen som enkelt nickade in 2-0 i öppet mål.

Fjärde målet kom i näst sista minuten genom Linda Sembrant. Det nyblivna Frankrike-proffset (Montpellier) nickade in en hörna och har därmed gjort tre mål i A-landslaget.
Sembrant, tillsammans med Emma Berglund, var två stabila mittbackar som inte sattes på några svårare prov. Polen hade egentligen bara ett enda skott på mål som enkelt plockades av Hedvig Lindahl.

Pia Sundhage var mycket nöjd. En snygg revansch efter 0-4-förlusten mot England för tre veckor sedan.
– Jag är jättenöjd med vår andra halvlek. Mittfältarna kom närmare varann och Caroline Seger började styra spelet. I första halvlek fick vi inte fast bollen särskilt ofta på Polens planhalva.
– Kul att se Lotta Schelin. Hon var bra i 90 minuter och hotade hela tiden, sade Sundhage.

Sverige har vunnit samtliga åtta matcher i VM-kvalgrupp 4 och är på god väg mot slutspelet i Kanada nästa sommar. Målskillnaden är imponerande 27-1. Enda insläppta målet kom borta mot Skottland (1-3) 19 juni.
VM-kvalspelet avslutas med Bosnien-Hercegovina 13 september och Skottland fyra dagar senare. Båda spelas i Göteborg.

Upplagt av: Stig Lindmark