Storförlust mot England

Sverige åkte på en rejäl omgång i träningslandskampen borta mot England på söndagen. Brittiskorna vann med hela 4-0 efter att ha dominerat och spelat ut Pia Sundhages landslag.
- Jag är tjurig och besviken. På ren svenska saknade spelarna ett jävlaranamma, sade förbundskapten Pia Sundhage.
Det var tredje förlusten i år och den tredje förlusten i 23:e matchen mot England.

Engelskorna firar Fran Kirbys 2-0-mål. Det skulle komma mer.

0-4 är också största nederlaget någonsin för det svenska damlandslaget. Det har blivit samma siffror mot Norge två gånger (1996 och 2004), Kina (1998), Tyskland och USA (2012).

Matchen spelades på Victoria Park i Hartlepool på den brittiska nordöstkusten, inklämd mellan kända fotbollsstäder som Sunderland och Middlesbrough. Hemmalaget inledde starkt och pressade tillbaka Sverige direkt som ställde upp med bästa möjliga lag. Försvarsspelet var taffligt, de svenska anfallen var lätträknade och saknade tanke.

- Vi försökte ändra på matchbilden, men det fungerade inte. Vi sade till i halvtid att försöka spela tuffare i försvaret, vinna närkamperna, men ingen kom upp i normal standard. Motståndarna löpte mer under hela matchen, framför allt sprang de bättre och smartare, fortsatte en besviken Sundhage.

Pia Sundhage plockade ut målvakten Hedvig Lindahl, som gjorde sin 100:e landskamp, i halvtid. Lindahl fick släppa en straffretur förbi sig i 34:e minuten från Karen Carney. Carola Söberg, som inte spelat match sedan Champions League-finalen 22 maj, släppte in tre bollar i andra halvlek.

- Hedvig är den enda spelare jag kan ge godkänt för sin första halvlek. I övrigt vill jag inte gå in på några individuella betyg, sade Sundhage.

Hedvig hyllades före den 100:e landskampen av Annelie Larsson från SvFF:s styrelse. Foto: SvFF.

Mittbacksklippan Nilla Fischer är avstängd i kommande VM-kval borta mot Polen den 21 augusti. Amanda Ilestedt fick hoppa in i stället för Fischer i den 37:e minuten. Emma Berglund fick 70 minuter innan Linda Sembrant tog över positionen som mittback.

Spelare med >100 landskamper

Therese Sjögran 196
Victoria Svensson Sandell 166
Kristin Bengtsson 157
Malin Andersson 151
Pia Sundhage 146
Lotta Schelin 137
Hanna Ljungberg 130
Karolina Westberg 126
Caroline Seger 124
Sara Thunebro 123
Nilla Fischer 119
Hanna Marklund 118
Malin Moström 113
Sara Larsson 112
Elisabet Leidinge 112
Lena Videkull 111
Jane Törnqvist 109
Hedvig Lindahl 100

- Det är fortfarande öppet vilka som bildar mittbackspar mot Polen, sade förbundskaptenen.

Eskilstuna-spelaren Elin Wahlström, som var den stora sensationen i landslagstruppen, blev kvar på bänken tillsammans med Antonia Göransson, Emilia Appelqvist och Magdalena Ericsson.

Upplagt av: Stig Lindmark