Formstark Schough tror på VM

Olivia Schough gjorde sitt första landslagsmål mot Färöarna dagen före midsommarafton. VM-kvalet mot Polen blir hennes första landskamp sedan dess och hon är riktigt spelsugen.
– Jag tror verkligen att vi tar oss till VM, säger Schough.

När Pia Sundhage presenterade truppen till England fanns inte Olivia Schoughs namn med. Då hade hon varit klubblös länge, förbundskaptenen menade att hon behövde få ordning på sin fotbollsvardag innan hon var aktuell för landslaget igen.
I slutet av juli skrev Schough på för ryska Rossiyanka, hon är med i Svenska Fotbollförbundets och Sveriges Olympiska Kommittés satsning 11+ och trivs väldigt gott med sin tillvaro.

– Ryssland har verkligen varit över förväntan så här långt. Jag bor fint, blir upphämtad till varje träning, vi får bra mat, det är bra träningar och en bra tränare. Ibland blir det lite ensamt eftersom det inte är så många som pratar engelska i laget.

Vad gör du när det blir ensamt?
– Då går jag och handlar lite mat, tar en kaffe på något kafé eller går till gymmet. Jag delar lägenhet med en portugisiska, hon pratar engelska så vi kan också hitta på något ibland.

Vad betyder landslaget och 11+ för dig?
– Det betyder svinmycket. Landslaget är verkligen en motivationshöjare för mig. Det känns alltid som att komma hem när man kommer till en samling. Det har blivit ännu mer så sedan jag flyttade utomlands.

Olivia har alltså inte spelat någon landskamp sedan hon gjorde sitt första landslagsmål på Färöarna för två månader sedan och hon är riktigt spelsugen.

– Att jag gjorde första målet på huvudet var ju också speciellt, det händer inte alltför ofta. Det har känts bra de här dagarna i Polen, jag känner mig i form.

Tre VM-kvalmatcher återstår. Sverige leder gruppen och har goda chanser att knipa biljetten till Kanada nästa sommar.
– Jag tror verkligen att vi tar oss till VM. Vinner vi mot Polen ser det bra ut, säger Olivia.

Vad förväntar du dig för matchbild i morgon?
– Jag minns det inte som att jag tyckte Polen var så märkvärdiga när vi mötte dem i Malmö i höstas, men nu när jag har tittat på klipp så måste jag säga att jag tror att det kan bli en väldigt bra match. Det är en fin arena vi ska spela på, planen var fantastisk, nästan lika välklippt som en golfgreen.

Amanda Ilestedt och Emilia Appelqvist tränade vid sidan av på onsdagens träning. Landslagets läkare Mats Börjesson:
– Amanda har en muskelbristning i låret och är inte spelklar. När det gäller Emilia så har hon problem med höften och kan heller inte vara med.

.

Not: Matchen på torsdag kommer att livestreamas på Polens youtubekanal.

Upplagt av: Rebecca Hedin