Mittbacksfrågan i fokus

Nilla Fischer är avstängd i det kommande VM-kvalet mot Polen den 21 augusti.
I söndagens träningslandskamp mot England ska Pia Sundhage spela ihop ett nytt mittbackspar.

Stort grattis Nilla på 30-årsdagen!!

Sverige landade i Newcastle i torsdags och har sedan dess hunnit med tre träningspass i omgivningarna runt Durham, där landslaget bor. På det första passet saknades flera spelare som inte hunnit fram än på grund av att klubblagen spelade match dagen innan. Men på fredagen var det fullt ös på alla håll och kanter.

– En mycket, mycket bra träning, menar förbundskapten Pia Sundhage.

Hon ser fram emot att få möta en annan gruppetta i VM-kvalet, England är också obesegrat hittills och har inte heller förlorat sedan i mars.

– Ett tufft och bra lag som har en ny förbundskapten, det är alltid spännande, säger Sundhage.

Samtliga spelare på plats i England är tillgängliga för spel, däremot är Nilla Fischer, som för övrigt fyller 30 år i dag, lördag, avstängd mot Polen. Därför kommer Pia Sundhage att titta efter vilka två som ska spela tillsammans när VM-kvalet fortsätter.

– Det är en av anledningarna till att det här är en väldigt viktig match för oss. Vi har jobbat vidare med försvarsspelet här i England, vi pratar mycket om press, duellspel och huvudspelet, då passar det alldeles utmärkt att möta ett lag som England.

– I anfallsspelet fokuserar vi på spelsystemet, att vi ska behålla boll och samtidigt vara ett hot. Balansgången att ha tålamod eller att hota med passningar i djupled. Där tycker jag att det känns spännande med de olika konstellationerna vi har med våra forwards.

Vi kan konstatera att vi har många bra olika alternativ, det är väldigt roligt.

Det kommer att vara tillåtet med sex byten, hur resonerar ni kring det?

– I en VM-kvalmatch gör du kanske två byten och sitter och håller på det tredje, nu får vi möjligheter att testa lite mer. Det var ett tag sedan. Det blir en balansgång, man vill inte rycka sönder matchen med en massa byten till höger och vänster, samtidigt är det en bra chans för spelare att få tid på planen. Med all säkerhet kommer vi att utnyttja den möjligheten.

Värt att notera i övrigt – om Hedvig Lindahl får speltid blir det hennes 100:e landskamp och Antonia Göransson har en kvar till 50 landskamper.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl – 16 Lina Nilsson, 5 Nilla Fischer, 2 Emma Berglund, 6 Sara Thunebro – 17 Caroline Seger – 10 Sofia Jakobsson, 9 Kosovare Asllani, 14 Hanna Folkesson – 15 Therese Sjögran, 8 Lotta Schelin [K].

Ersättare: 21 Carola Söberg - 3 Linda Sembrant, 23 Magdalena Ericsson, 4 Amanda Ilestedt, 20 Emilia Appelqvist, 7 Lisa Dahlkvist, 13 Jenny Hjohlman, 11 Antonia Göransson, 19 Emma Lund, 22 Elin Wahlström

Upplagt av: Rebecca Hedin