Sverige klart för VM i Kanada

Sverige är VM-klart efter 2-0 mot Skottland på Gamla Ullevi.

Sverige är klart för ännu ett VM-slutspel. Skottland slogs tillbaka med 2-0 efter mål av Therese Sjögran och Lotta Schelin. Schelin tangerade därmed Hanna Ljungbergs rekord på 72 landslagsmål.

Med lite bättre skärpa i första halvlek hade Lyonstjärnan varit ensam om rekordet. Hon brände två frilägen och hade en boll i stolpen.
– Jag hade nästan gett upp, man blev ju lite störd när jag hade sådana lägen och missade så det var skönt att bollen till slut rullade in, sade Schelin.

Det var vild glädje i det svenska laget efter segern och den säkrade VM-platsen. Den sjunde i rad. Förbundskapten Pia Sundhage sprang ärevarv (långsamt) på Gamla Ullevi inför drygt 9 100 åskådare.
– Publiken applåderade sista minuten, det var så himla härligt. Det är man ju inte vad vid. Vi spelade bra i första halvlek, bjöd inte på något. Sämre i andra, avstånden mellan lagdelarna blev för långa, men vi kom tillbaka i matchen och Lisa Dahlkvist svarade ett jättebra inhopp och gjorde skillnad, sade Sundhage.

Sverige presterade en riktigt bra landskamp, en av de bästa under 2014. Man pressade högt och störde därmed Skottlands försök till uppspel. Skottland hade inte mycket framåt under den första halvan.

Sverige däremot hade flera bra målmöjligheter, framför allt genom Lotta Schelin. Men det var Therese Sjögran som nickade in ledningsmålet redan i den sjunde minuten.
En pangstartstart för blågult!
– Det är väldigt sällan jag gör mål med huvudet. Det var en lyckträff, jag försökte skarva bollen vidare men så gick den över målvakten, förklarade en leende Therese Sjögran.

Sjögran fyller 38 år två månader innan VM börjar i Kanada. Nästa landskamp av mittfältaren blir nummer 200.
– Jag kommer att satsa vidare mot VM. Om bara kroppen hänger med förstås, sade hon till TV4 Sport.

Hedvig Lindahl har inte släppt in ett enda spelmål under de tio matcherna i kvalet.Hedvig Lindahl har bara släppt in ett enda mål på tio kvalmatcher. Det kom på straff i bortasegern mot Skottland (3-1). Kvaliteten på motståndet har förvisso inte varit särskilt vasst men det är ändå är väldigt bra gjort. Lindahl har också fått hjälp av ett stabilt försvar med Nilla Fischer som ledande stjärna. Den här gången fick Emma Berglund spela tillsammans med Fischer, i förra matchen var det Linda Sembrant.

Försvarsspelet satte på prov i början av andra halvlek då Skottland tryckte på för ett reduceringsmål. Kim Little fick igång sina snabba fötter och från vänster sågade man sig igenom det svenska försvaret ett par gånger. Little hade ett friläge i 65:e minuten, men Caroline Seger gjorde en av många hemlöpningar och täckte skottet.
Seger var också räddande ängel tidigare i matchen då hon först nickade undan en boll på mållinjen och därefter stoppade hon skottet.

I 76:e minuten kom Sverige andra mål i matchen och Lotta Schelins 72:a mål i landslagskarriären.
– Det var skönt, men prio ett var ju att vinna matchen och det var nervöst innan idag. Det ska bli jättekul med VM, det är långt dit men vi har en bra känsla och vill ha guldet, sade Schelin.

Sverige har deltagit i samtliga sju VM-turneringar med start i Kina 1991. Sverige har ett silver och två brons. VM spelas i Kanada nästa sommar mellan 6 juni och 5 juli. Slutspelet lottas i Ottawa den 6 december.
Övriga länder från Europa är: England, Schweiz, Frankrike, Norge, Spanien, Tyskland.
Till playoff: Holland, Italien, Skottland och Ukraina.

Närmast på damlandslagets program står en hemmalandskamp mot Tyskland den 29 oktober.

Upplagt av: Stig Lindmark