3-0 på Gamla Ullevi

Sverige kom ett steg närmare VM i Kanada efter en säker 3-0-seger hemma mot Bosnien-Hercegovina på lördagen. Som så många gånger förr var Lotta Schelin bästa målskytt med två fullträffar. Hon ligger därmed ett mål bakom Hanna Ljungberg som toppar landslagslistan på 72 mål. Nu räcker oavgjort mot Skottland på Gamla Ullevi på onsdag för vm-biljett.

Förutom Schelin har även förbundskapten Pia Sundhage och Lena Videkull gjort 71 mål i blå-gult.

Sverige leder grupp 4 på maximala 27 poäng och har målskillnaden 30-1. Skottland besegrarde Färöarna och står på 24 poäng. Därmed blir onsdagens match på Gamla Ullevi helt avgörande.

Oavgjort och Sverige är klart för VM nästa år.

- Vi har ett bra läge och vi vet vad som krävs, sade Lotta Schelin till TV4.

- Och jag gör gärna ett eller två mål…

Sverige fick en drömstart mot ett svagt Bosnien-Hercegovina. Lina Nilsson bröt in från sin högerbacksplats, sköt ett löst skott med vänstern och bollen gick under målvakten Almina Hodzic.

1-0 efter fem minuter och de flesta trodde nog att det skulle bli en lätt match för Sverige.

Flest mål

1) Hanna Ljungberg, 72 mål (1998—2009)
2) Pia Sundhage, 71 mål (1975—1996), Lena Videkull, 71 mål (1984—1996), Lotta Schelin, 71 mål (2004—),
5) Victoria Sandell Svensson, 68 mål (1996—2009).

Men efter 20 minuter började svenskorna tappa tempot, både i löpningarna och i passningarna. Man blev väldigt stillastående och de få löpningar som kom saknade mening och tanke.

I halvlekens sista minut gjorde Almina Hodzic ännu ett tamt ingripande när hon inte kunde hålla en frispark från Therese Sjögran. Bollen gick rakt ut till Lotta Schelin som vaket var med på returen och dunkade in 2-0.

Hodzic gjorde dock ett par fina räddningar under matchen och var framför allt stark i luften.

I andra halvlek bytte Sundhage ut Caroline Seger som skulle vara avstängd i matchen mot Skottland om hon fick en varning. Malin Diaz kom in i stället på mittfältet.

Men tempot sjönk ytterligare och passningsspelet var dåligt. Det fanns ett par lägen men inspelen från kanterna var utan precision.

I stort sett det enda med klass och finess var Schelins andra mål i matchen och 3-0 till Sverige. Therese Sjögren slog ett väl avvägt inlägg från höger, Schelin löpte in mot mitten av straffområdet och fick vänsterfoten på bollen.

- Det var ett fantastiskt vackert mål. Jag är också nöjd med tre poäng och att vi har satt oss i en bra sits inför matchen på onsdag mot Skottland. Men spelet var jag inte lika nöjd med, vi spelade alldeles för rakt. Sedan måste vi bli mycket bättre i vårt passningsspel, sade Pia Sundhage.

- Vi snackade innan om att vi skulle ha fart i passning, löpning och tanke, men nja…det fanns det inte mycket av i dag.

Matchen mot Skottland sänds kl 18.00 på TV12.

Upplagt av: Rebecca Hedin