Sjögran jubilerar mot Tyskland

Therese Sjögran finns med i startelvan mot Tyskland och gör därmed sin 200:e landskamp.

200 landskamper, ingen svensk landslagsspelare är i närheten av Therese Sjögran, som finns med i startelvan när damlandslaget onsdag kväll möter Tyskland i Örebro.
– Att få göra det på hemmaplan mot Tyskland, det kan inte bli bättre, säger hon.

Den 30 oktober 1997 debuterade Therese Sjögran i det svenska landslaget. Det var i en landskamp mot USA i Chattanooga. På onsdag kväll, nästan på dagen 17 år senare, gör hon sin 200:e landskamp. Och hon har betytt oändligt mycket för detta landslag, ett av Sveriges mest framgångsrika inom lagidrotten.

När hon får frågan om det finns några landskamper som hon minns extra mycket säger hon att det är ganska enkelt att svara på.
– VM-finalen 2003, bronsmatchen i VM 2011 och matchen mot Italien under hemma-EM i fjol.

Hösten 2003 minns nog de flesta av oss som något speciellt. Sverige var ett land i sorg, dåvarande utrikesministern Anna Lindh hade blivit mördad strax före VM i USA. Damlandslagets resa mot finalen blev någonting som hjälpte till att svetsa samman folket igen, något annat att tänka på, om än bara för en liten stund.

VM 2003. Josefine Öqvist och Therese Sjögran firar 2-1-målet mot i semifinalen mot Kanada.– Det välkomnandet som mötte oss när vi kom hem var nästan overkligt. Vi hade ingen aning om vad som hände hemma, då hade man inte med sig dator och var uppkopplad dygnet runt som man är i dag. Det var stort att få vara med att vinna ett VM-silver. Jag minns hela det mästerskapet med värme, även om vi förlorade mot Tyskland efter golden goal i finalen. Att de hade stått i vägen för oss igen, precis som de gjort två år tidigare under EM.

I Tyskland 2011 blev Sverige totalt utspelat av Japan i semifinalen, men lyckades samla styrka nog att besegra Frankrike och få med sig bronset hem.
– Som vi firade den medaljen, det var helt magiskt att få vinna utefter hur matchen blev, att vi fick en spelare utvisad och att vi ändå tog hem det, säger Sjögran, som än en gång fick mötas av jubel i hemlandet.

När hemma-EM 2013 närmade sig hade Therese kämpat sig tillbaka från en korsbandsskada och hade inte varit med i landslaget på länge. Förbundskapten Pia Sundhage gav henne chansen att komma tillbaka.

– Jag fick speltid i genrepet mot England i Ljungskile. Det var otroligt betydelsefullt för mig och när jag kom in mot Italien när EM hade dragit igång, att jag fick visa att jag fortfarande var att räkna med. Det har hjälpt mig att fortsätta satsa på fotbollen. Hade det inte varit för det hade jag inte spelat fotboll i dag.

Vi är många som är väldigt glada över att Sjögran fortfarande är aktiv och fortfarande konkurrerar bland de allra bästa i världen. Och förhoppningsvis växer antalet landskamper så att rekordet blir ännu mer svårslaget.

Sverige-Tyskland - biljetterFörbundskapten Pia Sundhage har redan startelvan klar till onsdagens match. I Hedvig Lindahls frånvaro är det Carola Söberg som vaktar målet och att notera i övrigt är att Elin Rubensson startar som högerback och Emma Berglund till vänster.

Sveriges startelva: 21 Carola Söberg – 23 Elin Rubensson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 2 Emma Berglund – 17 Caroline Seger – 9 Kosovare Asllani, 7 Lisa Dahlkvist, 15 Therese Sjögran – 10 Sofia Jakobsson, 8 Lotta Schelin.
Ersättare: 12 Malin Reuterwall, 4 Marina Peterson Engström, 6 Charlotte Rohlin, 11 Jenny Hjohlman, 13 Malin Diaz Pettersson, 14 Elin Magnusson, 16 Lina Nilsson, 18 Fridolina Rolfö, 19 Emma Lund, 20 Marija Banusic, 22 Olivia Schough.