Startelvan mot Kanada

Carola Söberg startar i det svenska målet.

I natt svensk tid spelar damerna landskamp i Los Angeles, mot OS-bronsmedaljören och kommande VM-arrangören Kanada.
– Det ska bli väldigt spännande att möta dem, säger Pia Sundhage, som tagit ut sin startelva.

Landslagsledningen och spelarna är förberedda på hårt motstånd. Kanada är ett riktigt bra lag med den klarast lysande stjärnan, Christine Sinclair, i spetsen. I laget finns också Kif Örebros målvakt Stephanie Labbe och backen Marie-Eve Nault, Eskilstuna Uniteds Allysha Chapman och Jitex-spelaren Emily Zurrer.
– Kanada är tuffa, det blir en bra värdemätare för oss, säger Carola Söberg, som än en gång tar plats i målet, hon stod även mot Tyskland i den senaste landskampen.

Sedan damlandslaget landade i ett soligt och varmt Los Angeles i onsdags har fyra träningspass avklarats, spelarna har också hunnit besöka Universal Studios och i går var de även och laddade upp med NBA-basket när Lakers mötte Denver Nuggets.
– Vi har haft otroligt bra dagar här med högt tempo på träningarna och vi har fått uppleva saker tillsammans som jag tycker stärker gruppen, säger Söberg, som har bestämt sig för att lämna sin norska klubb Avaldsnes IL.

Är Sverige favoriter i dina ögon?
– Jag går alltid in till en match med ambitionen att vinna den. Det gör jag även mot Kanada. Vi har inte spelat mot utomeuropeiskt motstånd sedan vi mötte Japan och USA i Algarve Cup i mars. Det ser jag fram emot att få göra nu igen och det är alltid bra att få spela mot starka lag, säger Söberg.

Senast Sverige spelade en landskamp var det mot regerande europeiska mästaren Tyskland i Örebro i slutet av oktober. Då blev det förlust med 1–2, men det blev ändå en väldigt speciell och minnesvärd match där Therese Sjögran spelade sin 200:e landskamp och Lotta Schelin blev historisk målskytt med sitt 73:e, nytt landslagsrekord.
Nu väntar alltså Kanada gånger två.

– Jag tror att det blir två väldigt bra matcher. Eftersom vi spelar så tätt kommer vi att lufta alla spelare. Vi ska inte slita för hårt på någon, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Sverige har rätt till sex byten vilket det alltså är troligt att Sundhage kommer att utnyttja.

Sveriges startelva: 21 Carola Söberg – 16 Lina Nilsson, 2 Charlotte Rohlin, 5 Nilla Fischer, 6 Sara Thunebro – 17 Caroline Seger – 15 Therese Sjögran, 14 Hanna Folkesson, 13 Malin Diaz Pettersson – 10 Sofia Jakobsson, 8 Lotta Schelin
På bänken: 1 Hilda Carlén, 12 Malin Reuterwall, 3 Linda Sembrant, 4 Emma Berglund, 25 Magdalena Ericsson, 9 Amanda Ilestedt, 23 Mia Carlsson, 7 Lisa Dahlkvist, , 11 Jenny Hjohlman, 19 Emma Lund, 20 Maria Banusic, 22 Olivia Schough, 24 Lina Hurtig, 18 Fridolina Rolfö

Sveriges damlandslag är samlade i Los Angeles 19-28 november och möter Kanada den 24 och den 26 november.

Upplagt av: Rebecca Hedin