VM 2015: Grupp D för Sverige

USA, Australien och Nigeria. Det blev Sveriges motstånd när VM-slutspelas lottades i Kanada på lördagen.
- Det här blir något att bita i men det är som det brukar vara. Det som är bra är att när Sverige tog medaljer i VM 2003 och 2011 så hade vi också USA i gruppen. Såna bilder ska vi plocka fram, men det här är en tuff grupp med bra lag, säger förbundskapten Pia Sundhage.

För fjärde gången i rad lottades alltså Sverige in i samma VM-grupp som USA. Trots att VM utökats från 16 till 24 lag gick det alltså inte att undvika världsettan den här gången heller.

- Vi vann mot USA i VM 2011 och vi vet att vi kan klara av dom om vi spelar bra. Australien slog vi i kvartsfinalen, så jag känner inget annat än stort självförtroende inför VM. Det kommer bli bra matcher och tuifft men vi ska klara det, sade Lotta Schelin till TV4 efter lottningen.

Sveriges gruppspelsmatcher blir därmed Sverige-Nigeria 8 juni (Winnipeg), USA-Sverige 12 juni (Winnipeg) och Sverige-Australien 16 juni (Edmonton).

- Det är en väldigt tuff grupp, det ska man ha klart för sig. Förutom USA har vi Nigeria som spelar väldigt tuff fotboll och är bra i luftrummet. Australien har ett ungt lag men gjorde bra ifrån sig i VM senast och blir bättre och bättre, säger Pia Sundhage.

Australien: Nådde kvartsfinal i VM 2007 och 2011. I VM 2011 blev det respass mot Sverige, som vann kvartsfinalen med 3-1. Kvalade in till VM 2015 genom att bli silvermedaljörer i de asiatiska mästerskapen (Japan vann finalen).

Nigeria: Afrikas bästa lag (vann sitt nionde mästerskap i oktober), som har spelat i samltiga sju VM-slutspel. Nigeria har dock bara gått vidare från gruppen i VM en gång (1999). Sverige har mött Nigeria tre gånger tidigare, med två svenska segrar (VM 2003 och OS 2004) och en oavgjord (VM 2007) som facit.

USA: Presentation snudd på överflödig. Rankade etta i världen, tre raka OS-guld. Har inte vunnit VM sedan 1999, men har å andra sidan varit i minst semifinal i sex raka VM-slutspel. Senaste möten med Sverige i VM var gruppspelet 2011, som slutade med svensk seger 2-1.

VM 2015 i Kanada är det sjunde VM-slutspelet genom tiderna på damsidan. Sverige är ett av sju länder som deltagit i samtliga VM-slutspel (de sex övriga är USA, Tyskland, Brasilien, Japan, Nigeria och Norge).

Öppningsmatchen i VM 2015 spelas mellan värdlandet Kanada och Kina i Edmonton den 6 juni.

För svensk del väntar nu detaljplanering inför VM, med val av hotell och träningsanläggningar med tanke på spelorterna.

VM i Kanada 2015
Grupp A Grupp B Grupp C
Kanada Tyskland Japan
Kina Elfenbenskusten Schweiz
Nya Zeeland Norge Kamerun
Holland Thailand Ecuador
Grupp D Grupp E Grupp F
USA Brasilien Frankrike
Australien Sydkorea England
Sverige Spanien Colombia
Nigeria Costa Rica Mexiko

Så seedades lagen inför lottningen:

Skål 1: USA, Tyskland, Japan, Frankrike, Brasilien, Kanada.
Skål 2: Nya Zeeland, Mexico, Nigeria, Costa Rica, Kamerun, Elfenbenskusten.
Skål 3: Australien, Kina, Sydkorea, Thailand, Colombia, Ecuador.
Skål 4: Sverige, England, Norge, Holland, Spanien, Schweiz.

VM 2015, de 24 deltagande lagen

AFC: Australien, Kina, Japan, Sydkorea, Thailand*.
CAF: Kamerun*, Elfenbenskusten*, Nigeria.
CONCACAF: Kanada (värdar), Costa Rica*, Mexiko, USA.
CONMEBOL: Brasilien, Colombia, Ecuador*.
Oceanien: Nya Zeeland.
UEFA: England, Frankrike, Holland*, Norge, Schweiz*, Spanien, Sverige, Tyskland.
* deltar för första gången i ett VM-slutspel.