VM 2015: Slutspelslottning lördag kväll

På lördag 18.00 lottas damernas VM-slutspel 2015. Förbundskapten Pia Sundhage och landslagschefen Marika Domanski Lyfors är på plats i Ottawa.
- Det är alltid spännande med VM-lottning. När man vet vilka man ska möta i gruppen och var man ska spela så känns det alltid som man kommer väldigt nära mästerskapet. Det är först då man på allvar börjar måla upp bilder kring allt, säger Marika Domanski Lyfors.

Hon tycker också att det ska bli spännande att följa hur VM blir nu när mästerskapet har utökats till 24 lag (från 16 lag i de senaste slutspelen).
- Helt klart är att konkurrensen i toppen har hårdnat. Det är nog en sex-sju lag som har chans att vinna. Sedan ska der bli intressant att se om även de andra lagen har tagit steg framåt. Jag hoppas att satsningen med 24 lag slår väl ut och att det får den effekten som många hoppas, säger Domanski Lyfors.

VM 2015 i Kanada är det sjunde VM-slutspelet genom tiderna på damsidan. Sverige är ett av sju länder som deltagit i samtliga VM-slutspel (de sex övriga är USA, Tyskland, Brasilien, Japan, Nigeria och Norge).

Seedningen inför lottningen är ännu inte klar utan presenteras av FIFA först på fredagskvällen, ett knappt dygn före den faktiska lottningen.
- Vi är vana. Det är inte första gången alla förutsättningar blir klara i sista stund, men vi får hoppas att det blir den sista. Det borde inte vara svårt att ha tydliga regler redan under kvalet om hur slutspelslottningen ska gå till, säger Marika Domanski Lyfors.

Det som i skrivande stund är klart inför lottningen är att de 24 lag som kvalat in till VM ska seedas (efter sportsliga och geografiska hänsyn) och lottas in i sex grupper om fyra lag. Från gruppspelet avancerar ettan och tvåan i varje grupp, samt de fyra bästa treorna. Därefter vidtar åttondelsfinaler med sikte på VM-finalen i Vancouver den 5 juli.

Uppdatering fredag 5 dec, kl 20.00:

Så fördelas lagen inför lottningen:

Skål 1: USA, Tyskland, Japan, Frankrike, Brasilien, Kanada.
Skål 2: Nya Zeeland, Mexico, Nigeria, Costa Rica, Kamerun, Elfenbenskusten.
Skål 3: Australien, Kina, Sydkorea, Thailand, Colombia, Ecuador.
Skål 4: Sverige, England, Norge, Holland, Spanien, Schweiz.

VM 2015, de 24 deltagande lagen

AFC: Australien, Kina, Japan, Sydkorea, Thailand*.
CAF: Kamerun*, Elfenbenskusten*, Nigeria.
CONCACAF: Kanada (värdar), Costa Rica*, Mexiko, USA.
CONMEBOL: Brasilien, Colombia, Ecuador*.
Oceanien: Nya Zeeland.
UEFA: England, Frankrike, Holland*, Norge, Schweiz*, Spanien, Sverige, Tyskland.
* deltar för första gången i ett VM-slutspel.