Berglund vill ta platsen i mitten

Nilla Fischer är given som mittback i landslaget. Men vem ska spela tillsammans med Tysklandsproffset: Linda Sembrant, Emma Berglund, Charlotte Rohlin eller kanske Mia Carlsson?
- Jag ska göra allt för ta den platsen, säger Emma Berglund.

Efter nio säsonger i Umeå IK lämnar Emma Berglund björkarnas stad. Hon har skrivit på för FC Rosengård och får spela i Champions League igen. Berglund har varit i två finaler med UIK, 2006 och 2007, men förlorat både.

Om en månad väntar dubbla mästarlaget Wolfsburg. Dessförinnan kommer Algarve Cup i Portugal i början av mars. Och så förstås VM i Kanada i juni-juli.

- Det var förstås en av anledningarna till flytten, att få spela Champions League igen. Vi har en tuff motståndare men vi har också ett väldigt bra lag men många toppspelare.

- Sen kändes det rätt att lämna Umeå, även om jag haft många väldigt bra år där. Jag har haft kontakt med Rosengård tidigare och det ska bli en spännande och intensiv säsong. Jag hade anbud från Frankrike och England men då skulle man till en ny klubb i ett nytt land i mitten av säsongen. Det kändes inte helt enkelt. Därför blev det Malmö, säger Berglund.

Landslagsmittfältaren Therese Sjögran har hjälpt Emma med det praktiska under den första hektiska veckan i Skåne. Efter några träningar med klubblaget bar det av till Spanien och träningslandskamp mot Norge på tisdag. Spelarna kom sent i söndagskväll, tränade på måndagen, spelar på tisdag och åker hem till Sverige på onsdag.

- Tiden går väldigt fort. Det gäller att ta till vara på varje träning och göra sitt bästa varje gång.

I de två senaste landskamperna har Berglund spelat ytterback. Till vänster mot Tyskland den 29 oktober och ett inhopp till höger mot Kanada 24 november. Hon var uttagen som mittback i den andra matchen mot Kanada två dagar senare men blev sjuk.
- Det kändes trist att jag inte kunde spela den matchen. Jag känner mig trots allt som en mittback än som ytterback, säger 26-åringen.

I tisdagens landskamp mot Norge får nu Berglund sin chans - hon spelar från start bredvid Nilla Fischer i mittförsvaret.

Emma Berglund är inte den enda landslagsspelaren som bytt klubbadress inför säsongen. Målvakten Carola Söberg och Lisa Dahlqvist lämnade norska laget Avaldsnes för spel i Kif Örebro. Hanna Folkesson gick även hon till Örebro, efter två säsonger i Umeå IK.

Malin Reuterwall (Umeå), Lina Nilsson (Rosengård) och Olivia Schough (Eskilstuna) har tvingats lämna återbud till träningslandskampen på grund av skador. De har ersatts av Hilda Carlén (Piteå), Sarah Tunebro (Eskilstuna) och Jenny Hjohlman (Umeå).

Tisdagens landskamp mot Norge har avspark klockan 18.30 och sänds i TV12.

Sveriges startelva: Carola Söberg - Elin Rubensson, Nilla Fischer, Emma Berglund, Mia Carlsson - Caroline Seger - Sofia Jakobsson, Hanna Folkesson, Therese Sjögran - Lotta Schelin, Kosovare Asllani
På bänken: Hilda Carlén, Sara Thunebro, Linda Sembrant, Lisa Dahlkvist, Jenny Hjohlman, Malin Diaz Pettersson, Fridolina Rolfö

Upplagt av: Stig Lindmark