Svensk vändning i La Manga

Lotta Schelin satte 3-2-målet mot Norge och firar tillsammans med Hanna Folkesson och Therese Sjögran (skymd).

VM-året 2015 fick bästa möjliga start. Sverige kunde vända underläge 0-2 till seger med 3-2 i träningslandskampen mot Norge på tisdagskvällen.
Frankrikeproffsen Kosovare Asllani (Paris SG) och Lotta Schelin (Lyon) avgjorde med två respektive ett mål i andra halvlek.
– Det känns jäkligt gött att vinna mot Norge och efter en sådan här vändning. Det är bra för självförtroendet, sade Schelin som rullade in segermålet i 78:e minuten.

Schelin blev snyggt frispelad av just Asllani, lika snyggt rundade hon målvakten Ingrid Hjelmseth. Det var mål nummer 74 av Schelin. För Asllani var det 19:e och 20:e landslagsmålet i landskamp nummer 69.

Asllani hade varit sjuk hela förra veckan. Hon hade bara en träning med klubblaget i Paris och en med blågult i La Manga innan matchen mot Norge.

– Jag var väldigt trött i slutet men det känns mycket bra att vi kunde vända och vinna. I halvlek, när vi låg under med 0-2, pratade vi ihop oss om att verkligen försöka vända matchen. Det skulle betyda så mycket mentalt för laget och för framtiden. En perfekt start på året, sade en mycket glad Asllani som fick spela i anfallet tillsammans med Schelin.
– Jag är en spelare som ska göra poäng och jag trivs bäst som forward. Så är det bara.

Vid 1-2 fick Asllani ett instick från Therese Sjögran. Med ett kyligt avslut lade hon bollen i bortre hörnet. Vid kvitteringen var det hönsgård i det norska försvaret. Det utnyttjade hon och kunde tåa in bollen.

Pia Sundhage tackar sin norske kollega Even Pellerud för god match.Pia Sundhage ställde upp med Carola Söberg i mål bakom Elin Rubensson-Nilla Fischer-Emma Berglund-Mia Carlsson. Det blev två enkla mål i baken i första halvlek. Båda kom efter långa bollar bakom den svenska försvarslinjen och där en fri Isabell Herlovsen kunde lobba över Söberg som kom på mellanhand.

– Det var ju alldeles för enkla mål. Vid första målet tappade vi bollen på mitten och satte ingen press på bollhållaren. Andra målet tar jag på mig, jag reagerade inte tillräckligt snabbt, trodde att jag skulle nå bollen men den gick över mig. Därför var det extra skönt att vi kunde komma tillbaka i andra halvlek och vinna, sade Nilla Fischer.

Sundhage bytte ut Emma Berglund och Mia Carlsson i halvtid. Lina Sembrant, som fick hoppa in med kort varsel i stället för Caroline Seger (känning i ett lår) på mitten, flyttades ner som mittback. Sembrant stärkte definitivt sina aktier i kampen om en plats i VM-laget.
Sara Thunebro tog platsen som vänsterback i stället för Mia Carlsson som inte var helt bekväm i sin nya position.

Spelmässigt skilde det inte så mycket mellan Norge och Sverige. Norge hade ett stolpskott i början av andra halvlek vid ställningen 1-2. Medan Lotta Schelin skulle ha haft en straff i första halvlek.

På mittfältet gjorde Hanna Folkesson en toppmatch. Hon var överallt och vann bollar. Den nyblivna Örebrospelaren hade också ett par fina framspelningar.
Sofia Jacobsson löpte oavbrutet och störde ständigt det norska försvaret.
Och på topp glänste Asllani och Schelin.

Upplagt av: Stig Lindmark