3-0 mot Finland i Eerikkilä

Damlandslaget besegrade Finland med 3-0 i inomhushallen i Eerikkilä. Lotta Schelin, Sofia Jakobsson och Nilla Fischer målskyttar för Sverige.

Sverige är fortsatt obesegrat VM-året 2015. 3-2 mot Norge för en månad följdes upp med med 3-0 i bortamatchen mot Finland i inomhushallen i Eerikkilä.

- Kul att spela i dag, och väldigt skönt att få göra mål igen. Det stärker självförtroendet, sade Sofia Jakobsson.

Sofia Jakobsson, som nu spelar i franska Montpellier, hade inte gjort mål i landslaget sedan den 23 oktober 2012 hemma mot Schweiz. Hon har åkt ut och in i landslaget under ett par år men har nu gjort tre bra matcher i rad; mot Tyskland, Norge och nu mot Finland.
- Det har känts väldigt bra på slutet. Jag har fått spela forward i Montpellier och gjort några mål. Det funkade väldigt bra med Elin (Rubensson) i dag och jag kände att jag hade ett övertag mot min försvarare, sade Jakobsson som gjort tio mål på 16 matcher i franska ligan.

Sverige dominerade större delen av matchen. Det var bara under den första kvarten som Finland kunde mobilisera något offensivt spel och hota svenskorna.
Sedan tog Sverige över matchen allt eftersom. De flesta av attackerna kom från högerkanten där backen Elin Rubensson och yttermittfältaren Sofia Jakobsson hade stora ytor.

1-0 kom efter en knapp halvtimme genom Lotta Schelin som än en gång visade högsta klass i straffområdet. Sofia Jakobsson kom enkelt förbi sin försvarare, slog ett bra inlägg som Schelin mötte med pannan. Det var Schelins 75:e mål i 145:e landskampen.
Lyonspelaren var lite överallt under hela matchen och gav inte de finska försvararna en lugn stund.

I 63:e minuten fick Sofia Jakobsson utdelning för sitt slit. Efter ett eget genombrott satte hon 2-0 från nära håll bakom Tinja-Riika Korpela.
- Skönt att göra mål igen i landslaget. Jag fick lite känning i baksidan av låret i slutet och valde att byta, sade Jakobsson som stärkt sin aktier om en startplats i VM-laget.

Nilla Fischer fastställde slutresultatet till 3-0 i 76:e minuten när hon skruvade in en frispark. Domaren Kirsi Heikkinen såg först inte att bollen gick in bakom Korpela men fick lite hjälp av assisterande domaren.

Sverige bytte sex spelare under den andra halvleken då spelkvaliteten sjönk en aning. Målvakten Hilda Carlén göra debut i blågult då hon ersatte Carola Söberg efter 45 minuter. Carlén behövde knappt röra bollen eftersom Finlands anfallsspel inte höll någon högre klass under den andra halvleken.

Förbundskaptenerna Pia Sundhage och Lilie Persson börjar nu forma sitt VM-lag. Nio elftedelar verkar rätt klart. De platser som är öppna är vem som ska spela mittback med Nilla Fischer: Linda Sembrant, Emma Berglund eller Charlotte Rohlin?

På högerbacksplatsen har Elin Rubensson nu gjort två bra landskamper i år. Offensivt är hon väldigt bra. Passningsspelet håller hög klass och snabbhet finns. En nackdel är att hon inte får spela högerback i Göteborg.
Lina Nilsson, spelar normalt högerback, flyttades ut till vänster och var godkänd i en ovan position.

Om tre veckor väntar Algarve Cup i Portugal. Fyra tuffa matcher inom en vecka kräver en större svensk trupp.
Därefter är det klart med två matchdatum men bara en motståndare – Schweiz hemma den 5 april. Den andra hemmamatchen spelas 8 april.

Upplagt av: Stig Lindmark