Effektivt Sverige besegrade Kina

Svenskt måljubel efter Sofia Jakobssons 3-0-mål mot Kina.

Ett synnerligen effektivt Sverige besegrade Kina med klara 3-0 i den sista gruppspelsmatchen. Därmed vann Sverige grupp A och på onsdag väntar åter Tyskland i kampen om tredje-fjärde pris.
– Det ska bli kul, ett tufft motstånd men vi vann senast med 4-2 och kan göra det igen, sade förbundskapten Pia Sundhage.


Sundhage gladdes åt tre mål i första halvlek på bara fyra chanser.
– Tre mål i första var riktigt bra. Tyvärr kunde vi inte riktigt följa upp det i andra halvlek. Men det ser bra ut, vår centrala linje är stark.

Lotta Schelin var tillbaka i spel igen efter problem med huvudvärk. Lyonanfallaren spelade fram Kosovare Asllani till 1-0 redan i den fjärde minuten.
– Det var framför allt kul att vara tillbaka och se det gröna igen. Spelmässigt kändes det bra, jag gick väl inte in i alla situationer men jag är nöjd och skönt att få göra 90 minuter, sade Schelin.

Hanna Folkesson fortsätter att övertyga på mittfältet.Schelin gjorde sedan 2-0 på straff efter en dryg halvtimme sedan Hanna Folkesson blivit fälld.
Hanna Folkesson gjorde en väldigt stark första halvlek på mittfältet. Något av doldis i det svenska laget men väldigt viktig bollvinnare. Hennes arbetskapacitet är stor och de offensiva kvaliteterna blir allt bättre. Det visade hon inte minst när blev fälld i straffområdet.
– Jag har väl ordnat någon straff i klubblaget men aldrig i landslaget. Vi fick en bra start med ett tidigt ledningsmål och då kunde vi spela ut lite mer. Tyvärr tappade vi bollen ett par g�nger och de fick några omställningar, men jag är klart nöjd med insatsen, sade Folkesson.

Sofia Jakobsson gjorde två mål mot Tyskland - med fötterna. Mot Kina använde hon huvudet och nickade in 3-0 i 39:e minuten efter fin hörna från Therese Sjögran.
– Jag har inte nickat in ett mål i A-landslaget tidigare. Jag blev väldigt överraskad när jag såg bollen gå in. Och väldigt glad, sade Jakobsson som fick börja på mittfältet till höger.

Emma Berglund fick chansen tillsammans med Nilla Fischer i mittförsvaret och det funkade bra. Kina hade ett par chanser i första halvlek men de avstyrdes säkert av Fischer & Berglund.
Berglund hade en nick i ribban efter 52 minuter. Hon väntar fortfarande på sitt första landslagsmål.

Carola Söberg fick chansen i målet från start när Hedvig Lindahl var fingerskadad. Söberg gjorde ett par bra räddningar, framför allt på ett skott i den 40:e minuten som hon tippade över ribban. Hon hade även bra kommunikation med sitt försvar.

Det enda som oroar något är högerbacken Elin Rubensson. Hon är väldigt bra offensivt men en svag länk defensivt. Hon tappar positionen ibland och släpper till ytor för motståndaren.
Oroar gör också Lina Sembrants befarade ljumskskada i slutet av matchen.

På onsdag väntar Tyskland. Sverige lyckades vinna i gruppspelet med 4-2 efter underläge 0-2.
– Vi var starkare än dom i slutet. Det kände vi. Tror också att tyskorna kommer ihåg det, sade Therese Sjögran.

Upplagt av: Stig Lindmark