Marta sänkte Sverige i Algarve Cup

Damlandslaget föll med 2-0 mot Brasilien. Här Olivia Schough i duell med Bruna Benites.

Sverige orkade inte upprepa toppinsatsen mot Tyskland från i onsdags i den andra gruppspelsmatchen i Algarve Cup. Brasilien vann med 2-0 sedan Marta legat bakom båda målen.
I den första halvleken slog Marta in en frispark bakom Hedvig Lindahl. I den andra halvleken fixade hon en straff som Andressa Alves slog in bakom Carola Söberg.


Lindahl fick chansen igen i det svenska målet men blev tyvärr skadad efter en halvtimme. Långfingret på den högra handen hoppade ur led och hon tvingades byta.

– Jag kände direkt att något hade hänt, och när jag tog av mig målvaktshandsken stod fingret lite knäppt. Har aldrig drabbats av en sån här skada förut. Det gjorde ont men hade det varit VM-final kanske jag hade kunnat spela vidare, kommenterade Lindahl som hade lite otur på Martas frispark.

Långfingret ur led för Hedvig Lindahl i första halvlek mot Brasilien.– Jag är på bollen och styr den i stolpen, sedan studsar den ut på min axel och in i mål. I VM kommer en sån frispark att gå stolpe ut.

Lindahl, som nu spelar i Chelsea, visade mot Tyskland att hon är tillbaka god form efter höftoperation och lär därmed bli Sveriges förstemålvakt i VM. Fingerskadan kommer inte att stoppa hennes särskilt länge.

Carola Söberg fick hoppa in och gjorde en godkänd insats mellan stolparna. Hon var inte långt ifrån att ta straffen i 68:e minuten men bollen gick in vid högra stolpen.
Marta fixade straffen sedan hon petat bollen förbi Sara Thunebro som sträckte ut sitt högra ben.
– Så får man inte göra och jag tycker det var en klar straff. Vid frisparken såg jag hur Hedvig stod i målet och hon trodde nog att jag skulle försöka slå den över muren. Men det fanns en lucka vid den högra stolpen och det var väldigt skönt att den gick in. Det var en mycket viktig seger för oss, nu är vi med i kampen om en finalplats, sade Marta som var planens bästa spelare.

Förbundskapten Pia Sundhage hade rört om ordentligt i laget. Sara Thunebro kom in som högerback i stället för Elin Rubensson. Mittbackarna Charlotte Rohlin och Emma Berglund ersatte Linda Sembrant och Nilla Fischer. Lina Nilsson och Olivia Schough var mittfältare i stället för Therese Sjögran och Hanna Folkesson.

Sofia Jakobsson visade återigen fart och vilja under de 45 minuter hon spelade mot Brasilien,Några av hjältinnorna mot Tyskland, Caroline Seger, Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson, gick ut i halvlek.
– De var inte lika bra som mot Tyskland men de kan ju inte spela varje match. De måste få vila. Jag är inte nöjd med vårt offensiva spel. Det var lite hafsigt och slarvigt. Jag hade hoppats på bättre. Vi lyckades inte spela oss förbi Brasiliens första press och därmed var det svårt att hitta fram med bollar till anfallarna, sade Sundhage.

Jenny Hjohlman fick chansen i andra halvlek och visade gryende form. Umeåspelaren hade två heta chanser i andra halvlek men lyckades inte göra mål.
– Surt att förlora och jag skulle ha gjort ett mål i alla fall. Det var kul att få spela en halvlek och det kändes rätt så bra. Jag har ju bara spelat en match på hela vintern, men kände mig pigg.

Lotta Schelin fanns på plats på läktaren i Lagos, men det är tveksamt om hon kommer till spel under Algarve Cup. Anfallsstjärnan har inte tränat sedan i måndags på grund av smärtor i huvud och nacke.

I dagens andra match i gruppen vann Tyskland med 2-0 mot Kina efter mål av Anja Mittag och Alexandra Popp.

Emma Berglund: "Lite förbannad, sådär lagom"


Upplagt av: Stig Lindmark