Tysk revansch i Algarve Cup

Damlandslaget förlorade bronsmatchen i Algarve Cup mot Tyskland. Här Sara Däbritz i duell med Hanna Folkesson.

I gruppspelsmatchen i Algarve Cup vände Sverige 0-2 till seger med 4-2 mot Tyskland. I matchen om tredje-fjärdepris kom Sverige åter i underläge med 0-2, men lyckades bara reducera till 1-2. Därmed fick Tyskland revansch och Sverige fick nöja sig med en fjärdeplats.


Liksom i fredagens match chockstartade Tyskland genom att sätta 1-0 redan efter tre minuter. Sveriges högerkant lämnades öppen och efter ett inspel hamnade bollen hos en fri Anja Mittag. Rosengårdsspelaren siktade och sköt i den bortre burgaveln. Helt otagbart för Carola Söberg.

Tyskland gjorde återigen ett tidigt ledningsmål, den här gången genom Anja Mittag (längst t.h.).De svenska spelarna såg lite sega ut i första halvlek. Backlinjen gick inte riktigt upp i rygg på tyska anfallare och mittfältet släppte någon halvmeter hela tiden. Det gav Tyskland tid och möjlighet till omställningar. Halvtidsledningen var absolut rättvis.

I den andra halvleken bytte Silvia Neid in tre spelare. Bland annat Alexandra Popp som ökade på till 2-0 i 52:a minuten. Från nära håll satte hon bollen högt bakom Carola Söberg.
– Det blev jobbigt när Tyskland fick ett så snabbt mål igen. Ännu jobbigare förstås efter 2-0 men vi gav aldrig upp, sade Sofia Jakobsson.

Frankrikeproffset var en av de framträdande i jakten på reducering. Helt plötsligt gav Tyskland bort ytor bakom sin backlinje och det utnyttjade svenskorna. Kosovare Asllani, som kom in i andra halvlek i stället för Lisa Dahlkvist, hittade en fin position strax bakom Sofia Jakobsson och Lotta Schelin.

Caroline Seger öste på framåt och serverade Schelin en läcker framspelningen i 64:e minuten. Lotta sköt hårt i stolpen, returen gick till en helt fri Sofia som satte bollen i nät.
Det var fjärde målet i Algarve Cup och ledning i skytteligan.
Fyra minuter senare frispelades Jakobsson av Schelin, men skottet tog i stolpen.

– Svagt av mig där. Jag fick en så bra passning av Lotta och ska bara göra mål. Jag såg bollen studsa ut och hoppades ta returen men den gick direkt i armarna på målvakten (Almuth Schult). Jäkligt surt att inte få sätta 2-2, sade hon.

Sofia Jakobsson gjorde sitt fjärde mål i turneringen mot Tyskland.Jakobsson började på mittfältet, men fick flytta upp i anfallet i stället för Therese Sjögran. Sofia trivs bäst i den positionen där hennes löpstyrka kommer till sin rätt. Jakobsson har gjort en väldigt bra turnering.
Jenny Hjohlman kom in sista 20 i stället för Jakobsson och visade åter pigga ben.
– Jenny har tagit för sig bra i sina inhopp, berömde Sundhage.

Tyskland vann dock rättvist. De hade två frilägen som Söberg räddade snyggt, samt ett hårt skott i ribban av Anja Mittag.

Förbundskapten Pia Sundhage har letat en del svar under de fyra matcherna i Portugal. Framför allt om hur backlinjen ska formeras. Emma Berglund fick chansen med Nilla Fischer i mittförsvaret och det lutar åt att man satsar på Rosengårdsspelaren i VM.

– Det var ett par detaljer som jag inte var helt nöjd med i deras spel. Men inga stora grejer och inte svåra att rätta till. Offensivt ser det rätt så bra ut, vi har gjort åtta mål och en del riktigt snygga mål. Det var bara synd att vi inte fick 2-2 i dag, sade Sundhage.

Upplagt av: Stig Lindmark