Flera frågetecken i försvarslinjen

Jessica Samuelsson och Elin Rubensson är två av dom som slåss om en plats i backlinjen till VM.

Tre månader kvar till VM drar igång i Kanada. Förbundskaptenerna Pia Sundhage och Lilie Persson har fortfarande fyra femtedelar öppna i den svenska försvarslinjen. Bara Nilla Fischer är given som mittback.
– Vi har fyra väldigt viktiga och nyttiga matcher framför oss här i Algarve Cup. Efter turneringen ska VM-laget i stort sett vara klart, säger Sundhage.

Hedvig Lindahl är på väg tillbaka på allvar efter sin höftoperation.Vem blir målvakt?
Hinner Hedvig Lindahl komma tillbaka i gammal god form? I så fall lär hon ta över målvaktsplatsen i stället för Carola Söberg.

Vem spelar högerback?
Elin Rubensson, Lina Nilsson eller Jessica Samuelsson som kommit tillbaka efter ljumskskada?

Vem spelar mittback tillsammans med Nilla Fischer?
Emma Berglund, Charlotte Rohlin eller Linda Sembrant?

Vem spelar vänsterback?
Sara Thunebro, Lina Nilsson, Jessica Samuelsson eller kanske Emma Berglund?

Många frågetecken alltså. Men Sundhage & Persson räknar med att pusselbitarna har fallit på plats efter Algarve Cup.
– Vi har en del att fundera över, så är det. Därför är det viktigt att få möta tufft motstånd den närmaste veckan (Tyskland, Brasilien, Kina). Konkurrensen ser jag som positiv och jag vill betona att vilka vi än väljer i startelvan så kommer vi att ha ett väldigt bra lag i VM, säger Sundhage.

Saumelsson tillbaka

Under måndagens träning i Ferreira, några kilometer från turistorten Albufeira på Algarvekusten i Portugal, imponerade Jessica Samuelsson, 23 år. Linköpingsspelaren är tillbaka i landslaget igen efter en efterhängsen ljumskskada. Jessica slog igenom på allvar 2013 då hon spelade till sig en plats i EM-laget som tog brons.

I konditionstestet i söndags var hon starkast tillsammans med Antonia Göransson. Kristianstadspelaren gör för övrigt också comeback i landslaget.
– Jag är bättre tränad och starkare än i fjol vid den här tiden och det känns bra såklart. Och väldigt roligt att vara tillbaka i landslaget igen. Det var en jobbig tid i fjol, jag har ju aldrig varit skadad någon längre period. Det var inte kul att sitta på läktaren och se laget spela matcher. Man vill ju vara med på plan, säger Samuelsson.

Sundhage & Persson spelade mest med Rubensson-Fischer-Rohlin-Samuelsson i backlinjen på träningen.
– Det kändes bra. Jag har ju spelat vänsterback i Linköping och det är ingen ovan position för mig. Vi får se hur det blir, om jag får spela något, säger Samuelsson.

Linköpingsspelaren har mycket att se fram emot under våren. Hon vill förstås spela in sig i VM-laget. Men redan den 15 mars väntar FC Rosengård i Supercupen, en match mellan Svenska Cupen-vinnaren och seriesegraren.

Algarve Cup 2015 logoDen 22 mars tar Linköping emot Bröndby hemma i kvartsfinal i Champions League, med retur sex dagar senare.
– Matchen mot Rosengård blir viktig för oss, en bra test på vart vi står. Champions League blir också grymt roligt, men nu är det Algarve Cup som gäller. Jag vill väldigt gärna spela VM, avslutar dynamon från Östergötland.

Upplagt av: Stig Lindmark