Stabil Söberg får chansen igen

Den svenska målvaktskrisen är betydligt överdriven. Hedvig Lindahl spelade 124 starka minuter i sin comeback innan hon skadade fingret. Carola Söberg har endast släppt in en straff under 146 minuter i Algarve Cup.
- Det har känts bra i båda matcherna. Stabilt är ett bra ord, säger hon.

Carola i aktion mot Brasilien.

Tisdagen var träningsfri efter tre tuffa matcher mot Tyskland (4-2), Brasilien (0-2) och Kina (3-0). Resultaten innebar seger i grupp A, före Tyskland och Brasilien.

Spelarna hade fria aktiviteter för att ladda batterierna inför placeringsmatchen mot Tyskland på onsdag. Carola Söberg körde ett lättare gympass, därefter slappade hon någon timme vid polen i solskenet.

- Vila är viktigt och det har varit en rätt så tuff vecka, säger hon.

Söberg har spelat landskamperna under hösten och vintern mot Tyskland, Kanada, Norge och Finland när Hedvig Lindahl varit ifrån på grund av höftoperation.

Lindahl var tillbaka i första gruppspelsmatchen mot Tyskland. Chelseamålvakten släppte in två snabba mål men spikade sedan igen.

Mot Brasilien blev hon skadad i fingret efter en dryg halvtimme och Söberg fick hoppa in.

- Det var inte särskilt nervöst. Var bara att gå in och göra sitt bästa. Och jag tycker det funkade bra, även om det grämer mig att straffen gick in. Jag hade fingrarna på bollen och trodde att jag räddat, men så hörde jag deras jubel.

Mot Kina höll Söberg nollan efter ett par fina räddningar.

- Jag klarade ett friläge i början och det kändes bra. Då var man inne i matchen. Sen hade de ett par skott också men det var inte så farligt. Stabilt var ordet.

Söberg är reaktionssnabb och en bra målvakt på linjen. Men hon har arbetat med att spela lite längre ut.

- Det kanske inte säger så mycket men jag är ute en halvmeter jämfört med tidigare och det känns bekvämt. Spelet med fötterna blir också bättre, vi jobbar en hel del med det i klubblaget. De vill att jag ska vara mer delaktig i spelet och det är utvecklande.

Hur trivs du i nya klubben KIF Örebro?

- Mycket bra! Det känns att jag tog rätt beslut och jag är glad att jag fick chansen i Örebro. Vi har bra tränare (Rikard Nilsson/Johan Svensson) som kompletterar varandra bra. De är tydliga och har en klar spelidé. Träningsmöjligheterna är fina och väldigt bra stämning i truppen.

Söberg lär stå i mål mot Tyskland på onsdag. En match som gäller tredjepris.

- De är säkert revanschsugna och det blir tufft. Men vi kände att vi hade ett övertag i andra halvlek i förra matchen och den känslan har vi med oss. Det var en grym vändning från 0-2 till 4-2.

Linda Sembrant fick en ful stämpling i ljumsken mot Kina och är osäker till spel. Hedvig Lindahl vilar men bör vara i full träning rätt snart.

Och så här tycker Elin Rubensson om insatserna i Algarve Cup så här långt:

Upplagt av: Stig Lindmark