Bara oavgjort mot Danmark och två svenska skador

Hanna Folkesson vred till knät i slutet av matchen mot Danmark.

Pia Sundhage hade hoppats på ett bra försvarsspel och en stabil fyrbackslinje i de två sista landskamperna på hemmaplan innan VM. Det blev sex insläppta mål efter 1-3 mot Schweiz i söndags och 3-3 mot Danmark på onsdagskvällen.

Dessutom skadade sig Sofia Jakobsson och Hanna Folkesson. Det såg riktigt illa ut för Folkesson som vred sig i plågor efter att ha skadat knät.
– Hanna vred till knät och man är förstås orolig för att det kan vara en korsbandsskada. Men vi får avvakta magnetröntgen i morgon innan vi vet något, kommenterade landslagsläkaren Yelverton Tegner.

Sofia Jakobsson hade minst lika ont när hon ramlade i en närkamp och skadade armbågen.
– Sofia fick en översträckning i armbågen, jag talade med hennes precis och hon kände sig bättre nu, sade Tegner.

Hanna Folkesson missade EM för två år sedan hon skadat ledbandet på träning. Då var det höger ben och hon tvingades vila i sex veckor.
Nu var det vänster ben och Folkessons vila kan i värsta fall bli betydligt längre.
– Jag lider med dom båda, de har spelat bra och gjort skillnad för landslaget. Mycket tråkigt, sade Pia Sundhage.

Två nya landslagsmål av Lotta Schelin, här 1-0.Det fanns ändå en del positiva saker i 3-3-matchen på Tele2 Arena i Stockholm. Sveriges anfallsspel under stora delar av matchen.
Danmarks backlinje bjöd förvisso på stora ytor, men anfallsparet Lotta Schelin och Sofia Jakobsson tog många fina löpningar. De hade ett par frilägen, men avsluten var inte de bästa.

Det dröjde ända till 30:e minuten innan första målet kom. Emma Berglund slog en fin djupledsboll till Lotta Schelin som helt fri kunde rulla bollen förbi Cecilie Breil Kramer i Danmarks mål. 1-0 i halvtid var i klar underkant.

Emma Berglund var ny i det svenska mittförsvaret tillsammans med Nilla Fischer. I 53:e minuten tappade hon och vänsterbacken Lina Nilsson fokus och lät Julie Tavlo Nielsen enkelt nicka in 1-1.

Tre minuter senare lurade Sanne Troelsgaard bort högerbacken Sara Thunebro i straffområdet. Danskans skott touchade Nilla Fischer och bollen gick i mål bakom en chanslös Hedvig Lindahl. 1-2 och kraftig uppförsbacke för blågult.
– Ouppmärksamhet, försvaret tittade på boll och inte på motståndaren. Inte bra, konstaterade Sundhage.

Pernille Harder satte 3-3 på straff.Men efter två snygga anfall och två frilägen kunde Lotta Schelin och Caroline Seger vända matchen till 3-2.
I den 69:e minuten kom Jakobssons armbågsskada och i 80:e drabbades Folkesson av vridningen i knäet.

Sverige såg dock ut att ha kontroll på matchen och segern i slutet. Men på tilläggstid åkte Emma Berglund på en tunnel i straffområdet av Sanne Troelsgaard och drog ner danskan. Domaren Stephanie Frappart blåste straff, som Linköpingsspelaren Pernille Harder placerade säkert in vid vänstra stolpen.
– Det var ändå en hel del bra spel och ett steg framåt jämfört med Schweiz-matchen. Vi skapade många målchanser men är såklart inte nöjda med att släppa in tre mål, Caroline Seger.

Den 11 maj tar Pia Sundhage ut truppen till VM. Troligen utan Hanna Folkesson, en av Sveriges bästa under det sista året.

Upplagt av: Stig Lindmark