Förlust i Eskilstuna

Sverige åkte på en rejäl propp i hemmalandskampen mot Schweiz på söndagen. 1-3 (0-2) på Tunavallen i Eskilstuna svider och det är bara två månader kvar till VM.
- Det här var inte bra. Vi är besvikna och har en hel del att tänka på, sade Pia Sundhage, svensk förbundskapten.

Ramona Bachmanns 0-1-mål på väg in.

Det var mycket som inte stämde mot Schweiz. Ett lag som Sverige besegrat i tio matcher i rad.

Inställningen såg inte ut att vara hundraprocentig. Passningsspelet stämde inte och laget åkte på flera schweiziska omställningar.

- Vi tappade för mycket boll, för högt uppe i plan, vi förlorade många närkamper på mitten och därmed ställde vi försvaret i svåra situationer, kommenterade Sundhage.

Den svenska ledningen valde Charlotte Rohlin som mittback tillsammans med Nilla Fischer. Rohlin hamnade på efterkälken när Fabienne Humm frispelades i 37:e minuten. Zürichspelaren sköt ett rätt så löst skott som gick in vid Hedvig Lindahls vänstra stolpe.

Fjorton minuter senare hade Ramona Bachmann gett Schweiz ledningen med 1-0. Bachmann hamnade helt fri till höger i straffområdet och satte bollen vid stolpen.

- Det var en frisparksvariant vi hade tränat på och det känns förstås väldigt bra att det lyckades. Vi gör en väldigt bra match och tror inte Sverige räknade med att vi skulle orka pressa så hårt i 90 minuter. Vi visste förstås om att deras försvar inte är det snabbaste och vi utnyttjade det vid både 2-0 och 3-1, sade rosengårdsspelaren Ramona Bachmann.

Sverige vill nog glömma första halvlek så snabbt som möjligt. I den andra halvleken fungerade spelet en aning bättre och 1-2 var snyggt. Lotta Schelin fick en fin djupledsboll av Caroline Seger och sköt snyggt över Stenia Michel.

Sverige har lyckats vända 0-2 till 3-2 mot Norge och 0-2 till 4-2 mot Tyskland tidigare i år. Efter Schelins reducering i 60:e minuten trodde man att jakten på kvitteringen skulle komma. Men forceringen kom aldrig riktigt utan Schweiz kunde i stället avgöra matchen genom att sätta 1-3 i 81:a minuten. Målet gjordes av Vanessa Bernauer, en av planens bästa spelare. Schweiz saknade dessutom Lyonstjärnan Lara Dickenmann.

- Det har hänt mycket i schweizisk fotboll och det var väldigt skönt att få visa det mot ett väldigt bra lag som Sverige. Nu kör vi vidare mot VM med väldigt gott självförtroende, sade Bachmann.

Det var deppigt i det svenska laget. Caroline Seger var missnöjd med den svenska inställningen.

- Vi får sätta oss ner och analysera matchen, snacka ihop oss och komma tillbaka till det vi är bra på. I den här matchen gjorde vi inte jobbet som krävs, sade Seger.

På onsdag väntar sista träningsmatchen innan avfärden mot VM hemma mot Danmark. Sundhage hade hoppats att mittbacksparet skulle vara klart under de två matcherna.

- Efter den här förlusten känner jag mig osäker och vet inte hur vi kommer att göra till Danmarksmatchen, sade Sundhage.

Upplagt av: Stig Lindmark