Christen Press tackar Sverige

Christen Press

Christen Press har redan presenterat sig för VM-publiken. Mot Australien satte hon snyggt 2-1 som fick matchen att svänga över till USA:s fördel. Natten mot lördag möter hon flera gamla klubbkamrater i den mycket viktiga matchen mellan USA och Sverige.
- Det kommer att bli väldigt speciellt för mig. Jag har så många goda vänner i det svenska laget, säger Press.

Christen jublar efter första VM-målet i Kanada.Christen Press kan bli en av de stora stjärnorna i mästerskapet i Kanada. Hon har gjort 22 mål på 47 matcher och tagit en plats i USA:s starka anfall.

- Jag hade aldrig kommit så långt i min utveckling om jag inte spelat i Sverige, säger Press.

Christen Press kommer några minuter för tidigt till intervjun. Frågar försynt om hon ska komma tillbaka. Sådan är 26-åringen från Kalifornien, synnerligen ödmjuk, en aning blyg.

Christen Press värvades till Kopparbergs/Göteborg vintern 2012. Hon nämner ofta tränaren Torbjörn Nilsson under den timslånga intervjun som kom att handla om väldigt många olika saker.

Torbjörn instruerar Christen- Torbjörn var en fantastisk tränare och en underbart varm människa. Jag lärde mig mycket av honom. Han fick mig att tänka annorlunda, att inte bara vänta på min chans utan själv kunna påverka att målchansen dök upp. Han upprepade hela tiden att jag skulle vara en smart spelare. Jag fick ett bättre lugn i mitt spel i Göteborg, världen rasade inte samman bara för att jag inte gjorde två-tre mål per match.

Nilsson blir glad över Christens beröm och minns hennes höga ambition om att ständigt bli en bättre spelare.

- Christen hade alltid en anteckningsbok med sig på träningen där hon skrev upp allt. Hon brukade komma ner ett par gånger i veckan och köra extraträning. Hon satte upp tre-fyra koner, dribblade mellan dom och sköt. Man kan väl säga att det har gett resultat, det är kul att följa hennes fina utveckling.

- Vi såg hennes potential och ändrade om vårat spel för att det skulle passa Christine. Vi drog tillbaka Sara Lindén och lät Christine spela ensam på topp. Hon gjorde 17 mål på 21 matcher, de flesta under den andra halvan när hon kommit in i laget och lärt sig mer hur vi spelade, säger Torbjörn Nilsson.

Efter den lyckosamma säsongen ringde Tony Gustafsson, tränare i Tyresö. Klubben lockade med hög lön och möjligheten att vinna Champions League.

Lisa Dahlkvist och Christen Press i Tyresös färger.- Det var inget lätt val för mig. Jag trivdes så otroligt bra i Göteborg, med klubben, med Torbjörn. Ja, allt hade fallit på plats för mig. Men samtidigt fick jag chansen att spela med några av världens bästa; Marta, Boquete, Seger, Sembrant, Dahlkvist. Möjligheten att spela Champions League. Och dessutom fick jag ytterligare en väldigt bra tränare, Tony har lärt mig väldigt mycket.

Det blev en synnerligen händelserik resa i Tyresö för Press. Under ett drygt år spelade hon 45 matcher och gjorde 49 mål!

Men hon vann aldrig någon stor titel med Stockholmsklubben. Det blev silver i Damallsvenskan, Svenska Cupen och Champions League.

- Jag har fortfarande svårt att sätta ord på tiden i Tyresö. Det var så mycket känslor. I början av 2014 fick vi ju veta att ekonomin inte var bra, men vi spelare bestämde oss för att kämpa för att nå den där Champions League-finalen. Vi gjorde en fantastisk match, alla plockade ut det bästa av sig själva. Marta var otrolig, hon drev på och gjorde mål. Men ändå förlust (3-4) mot Wolfsburg. Den tomheten jag kände då går inte att beskriva. Det var så mycket mer än en förlust i en fotbollsmatch.

I juni 2014 gick Tyresö i konkurs. Laget skingrades och Christen flyttade tillbaka till USA. Under hösten spelade hon för Chicago Red Stars med sex mål på tolv matcher som facit.

Under vintern och våren har Press för det mesta varit på "camp" med landslaget.

- I början blev jag lite rastlös, men nu fungerar det bra. Jag mediterar och håller på med yoga. Sen läser jag en hel del och sparar energi för träningar och matcher. Vi är en grupp med olika människor och olika behov. Men alla har samma mål och det är förstås att vinna VM. Vi spelar nästan på hemmaplan vi har många fans på läktarna.

USA inledde med 3-1 mot Australien. Natten mot lördag svensk tid väntar Sverige i Winnipeg.

- Det kommer att bli en mycket speciell match för mig. Inget snack om det. Jag känner många i laget, har spelat mot de flesta i Damallsvenskan. Men det ska bli kul och väldigt spännande.

- Om jag får spela förstås, tillägger Press och skrattar.

Kommer du att komma tillbaka till Sverige och spela i Damallsvenskan?
-Ja!

USA

Har dominerat damfotbollen i världen och vann VM-guld redan 1991. Har därefter ett guld, ett silver och två brons I VM. I OS har det blivit fyra guld och ett silver.

Största stjärnan

Abby Wambach, 35, är världens mesta målgörare med 182 mål på 244 landskamper. 77 av dem har kommit på nick. Har ännu aldrig fått ett VM-guld om halsen, däremot silver och brons samt tre OS-guld.

Spelare att se upp med

Christen Press, 26 år, har utvecklats till en grymt effektiv målgörare. Missar sällan när hon får sitt läge. Megan Rapinoe, 29 år, äger vänsterkanten och är ett ständigt offensivt hot. Kan slå de mest fantastiska inlägg men kan även avgöra själv. Julie Johnston, 23 år, är numera given som mittback. Stark huvudspelare som är ett offensivt hot på hörnor och frisparkar.

Tidigare VM-möten med Sverige

2011: Wolfsburg, 1-2; 2007: Chengdu, 2-0; 2003: Washington, 3-1; 1991: Pun Yu, 3-2.

Samtliga matcher mot Sverige: 36 20-7-9 65-37

Upplagt av: Stig Lindmark