Hett efterlängtad match för De Vanna

Lisa De Vanna, i matchen mot Nigeria.

Lisa De Vanna har redan gjort stora avtryck i VM. Hon sköt kvitteringsmålet (1-1) mot USA med ett snyggt vänsterskott i sin 100:e landskamp. Hon spelade läckert fram Kyah Simon till ledningsmålet mot Nigeria (2-0). Men det största avtrycket vill De Vanna sätta mot Sverige natten till onsdag.
- Jag har sett fram emot den här matchen i fyra år, allt sedan Sverige slog ut oss i kvartsfinalen (1-3), säger Lisa De Vanna.

Det står enormt mycket på spel för Sverige och Australien. Båda lagen kan faktiskt vinna grupp D. Men det troliga är att de kämpar om andra- och tredjeplatsen eftersom USA knappast förlorar mot Nigeria.

Australien hade inte mycket att sätta emot Sverige i VM-kvartsfinalen i Tyskland.

Deppig Lisa, VM 2011.- Jag var oerhört besviken och frustrerad efter den förlusten. Det gjorde verkligen ont. Vi ville så mycket men den gången mötte vi en bättre motståndare. Då var laget ungt och orutinerat och många spelare gjorde sitt första mästerskap. Nu är det annorlunda, de yngre har fått rutin, vi har spelat många tuffa matcher och vi har en ny förbundskapten som ändrat vårt spel, säger De Vanna, 30 år.

Alen Stajcic tog över "West Matildas" ifjol. Han har tidigare tränat Sydney FC 2008-2014 och har även varit förbundskapten för Australiens U20-landslag.

- Vi spelar annorlunda nu, har bättre passningsspel, spelar lite snabbare och är framför allt klokare i försvarsspelet. Tidigare var det inte samma organisation, säger De Vanna.

De Vanna har spelat två säsonger i Damallsvenskan. Hon gjorde sig känd som en vindsnabb anfallare och en säker avslutare. 2008 gjorde hon 15 mål i AIK och slutade femma i skytteligan bakom bland andra Marta och Manon Melis.

2012 blev det sju fullträffar för Linköping och en tredjeplats bakom Tyresö och LdB Malm��.

- Spel i Damallsvenskan har betytt mycket för mig. Jag har fått träna och spela i bra omgivning i en bra liga. Sen har jag fått några goda vänner i Sverige som jag fortfarande håller kontakt med, säger De Vanna.

- Jag känner till de svenska spelarna bra. I fjol spelade jag med Jessica Samuelsson i Melbourne Victory. Vi vet hur vi ska spela för att besegra dem. Och gör jag mål mot Sverige kommer jag att bli galen av lycka, säger hon och skrattar.

Australiskan har haft stämpel på sig om att vara en bråkstake. 2011 blev hon avstängd i landslaget efter en kontrovers med förbundskaptenen Tom Sermanni. Men De Vanna var tillbaka i truppen lagom till VM.

- Lisa är Lisa, hon har ett stort engagemang och en stor vilja att vinna. Men hon har utvecklats mycket och gjort stora framsteg både på och utanför planen. Hon tar ett stort ansvar för laget och nu är hon dessutom lagkapten. En underbar spelare och människa, berömmer förbundskaptenen.

Återstår att se vilka avtryck hon lämnar natten till onsdag svensk tid.

Australien

Smeknamn: The Westfield Matildas. Har deltagit i fem raka VM-slutspel. Blev utslaget i kvartsfinal 2007 mot Brasilien (2-3) och 2011 mot Sverige (1-3). I fjol förlorade man finalen i asiatiska mästerskapen mot Japan med 0-1. Laget har imponerade hittills i VM och besegrade Nigeria med klara 2-0.
Största stjärnan: Lisa De Vanna, 30, är oerhört snabb och en säker målskytt när hon får sina lägen. Har utvecklat flera delar i spelet under de senaste åren och mognat. Är numera kapten och tar ett stort ansvar för sitt lag.
Andra spelare att se upp med: Katrina Gorry, 22, är kreatören på mittfältet. Liten men väldigt snabb i fötterna och har ett oerhört bra tillslag. Kyah Simon debuterade i A-landslaget som 16-åring, året efter kom hennes första landslagsmål. Hon satte båda målen mot Nigeria i andra matchen i VM och har näsa för mål.
Tidigare VM-möten med Sverige: 2011: kvartsfinal, Augsburg, 1-3; 1999: kvartsfinal, Washington, 1-3.
Samtliga matcher mot Sverige: 9 1-2-6 7-20

Upplagt av: Stig Lindmark