Så går Sverige vidare

Sverige spelar inte ikväll men det är ändå en gastkramning som väntar. Vi kan inte nå åttondelsfinalerna av egen maskin utan får sätta vår tillit till andras resultat. För svensk framgång ska vi hålla tummarna för Sydamerika ikväll. Colombia och Brasilien kan skjuta Sverige vidare!

Sverige sätter sitt hopp till hjälp från Marta och Brasilien ikväll.

Bakgrund

De fyra bästa treorna i de sex grupperna går vidare till åttondelsfinal. För de två resterande grupptreorna är VM över. Grupptreorna skiljs åt genom, i ordning: Antal poäng - målskillnad - antal mål. Om det inte kan skilja lagen företar FIFA lottning.

Fyra av sex grupper har spelats färdigt. Med två grupper kvar att avgöra är Sverige nu trea bland de fyra klara grupptreorna. Trean i grupp B, Thailand, har sämre målskillnad än Sverige men svenskorna behöver ha ytterligare en grupptrea bakom sig för att passera vidare till åttondelsfinalerna.

Återstår alltså grupp E och F som spelas onsdag/natten mot torsdag.

Grupp E

01.00: Costa Rica-Brasilien, Sydkorea-Spanien.

Brasilien 6 poäng (4-0 målskillnad), Costa Rica 2 (3-3), Spanien 1 (1-2), Sydkorea 1 (2-4).

Sverige vidare om Brasilien vinner eller spelar 0-0. Vid 1-1 kan en lottningssituation uppstå mellan Sverige och Costa Rica.
Sverige även vidare om Sydkorea-Spanien spelar oavgjort.

Grupp F

22.00: England-Colombia, Mexiko-Frankrike.

Colombia 4 (3-1), England 3 (2-2), Frankrike 3 (1-2), Mexiko 1 (2-3).

Sverige vidare om Colombia slår England. Om inte så kommer grupptrean här bli bättre än Sverige.

Om Sverige går till slutspelet

Oavsett utgången i grupp E och F: Tar Sverige en av platserna till åttondelsfinalerna kommer de att ställas mot Tyskland.