Mållöst mellan Sverige och USA

Sverige och USA delade på poängen.

Sverige var nederlagstippat i den andra VM-matchen mot USA. Men efter en verklig laginsats blev det 0-0 och därmed lever hoppet om avancemang.
- Det känns väldigt mycket just nu. Jag är oerhört stolt över tjejerna som knöt näven och gjorde verkligen sitt bästa, sade en nöjd Pia Sundhage.

Sverige var tillbakapressat stundtals i den andra halvleken. Men hade ändå den bästa målchansen i matchen när det återstod en kvart.
Efter en hörna hamnade bollen hos Caroline Seger som slog den mot bortre delen av målet, på mållinjen stod Meghan Klingenberg och nickade bollen i ribban och ut.
- Det var nära, en gammal lagkompis stod på mållinjen och räddade. Den var värd ett bättre öde. Men det var mycket bättre än sist mot Nigeria, vi jobbade för varandra, stod upp i duellerna, sade Seger till TV4.

Tidigare på fredagskvällen nordamerikansk tid vann Australien mot Nigeria med klara 2-0. Båda målen gjordes av Kyah Simon. Det innebar att Australien gick upp på tre poäng, en pinne bakom USA på fyra poäng. Trea i grupp D ligger Sverige på två poäng.
Sverige möter Australien i sista matchen natten till onsdag svensk tid. Om det blir svensk seger är andraplatsen klar - minst. Vid oavgjort finns det en liten möjlighet till avancemang som en av fyra bästa treor.

Amanda Ilestedt startade bredvid Nilla Fischer och gjorde det mycket bra.
Pia Sundhage hade gjort ett par ändringar. Både Kosovare Asllani och Emma Berglund, som drabbades av kramp mot Nigeria, började på bänken. Amanda Ilestedt kom in som mittback tillsammans med Nilla Fischer.
Jessica Samuelsson tog platsen som vänsterback och Lina Nilsson flyttades upp på samma kant på mittfältet.
Det blev en intensiv kamp inför drygt 32|000 åskådare på Winnipeg Stadium.
Sverige visade direkt en annan inställning än i VM-premiären mot Nigeria. Spelarna hjälptes åt över hela planen. Höll laget kompakt och krympte ytorna för USA.
Dessutom satsade man stenhårt i närkamperna. Mittfältet med Therese Sjögran, Caroline Seger, Lina Nilsson och Lisa Dahlqvist vek inte en tum.

Nilla Fischer och Amanda Ilestedt vågade kliva fram och svarade för ett par bra brytningar. Man behöll bollen bra inom laget men hade lite svårt att hitta öppningar i det amerikanska försvaret.
Sverige borde ha fått straff efter en dryg halvtimmes spel i den första halvleken. Caroline Segers skott träffade armen på en Sydney Leroux. De svenska spelarna ropade förgäves till japanska domaren Sachiko Yamagishi som vinkade avvärjande.
I den andra halvleken fick USA ta tag i taktpinnen alltmer.
Carli lloyd och Aby Wombach hade varsin bra målchans men Hedvig Lindahl räddade båda.

Therese Sjögran var en av planens bästa spelare.

Linda Sembrant och Emilia Appelqvist byttes in i andra halvlek i stället för Lina Nilsson och Therese Sjögran. Allt för att stärka upp den svenska defensiven. Sembrant gick dessutom ner som en femte back i slutet av matchen.
- I dag går vi av plan med gott självförtroende. Det känns bra inför matchen mot Australien, sade Sundhage.
Många var bra i det svenska laget. Ilestedt och Fischer, tillsammans med ytterbackarna Jessica Samuelsson och Elin Rubensson, höll undan för USA:s vassa anfall. Lindahl var också mycket säker i målet.
Therese Sjögran var bästa svenska spelare offensivt.
- En mycket rolig match att spela. Vi var disciplinerade, vi hade en boll i ribban och det känns lite sådär just nu med 0-0.

Upplagt av: Stig Lindmark