Lindahl blir historisk

Efter EM-kvalet mot Moldavien är Hedvig Lindahl den målvakt som har gjort flest landskamper i det svenska landslaget.

I eftermiddag blir Hedvig Lindahl historisk när hon spelar sin 113:e A-landskamp – därmed går hon om Elisabeth Leidinge och tar över landskampsrekordet på målvaktssidan i Sverige.
– Självklart känns det stort, säger Chelsea-proffset.

Hedvig Lindahl växte upp i lilla Marmorbyn utanför Katrineholm, där det bara bor 400 invånare. För henne var det stort bara att bli uttagen i stadslaget och ett av hennes varmaste minnen är från Elitflicklägret, där hon storspelade, fick högsta möjliga ranking och kom med i All Star Team.
– Det var där det började på allvar för mig. Jag är väldigt stolt över min karriär så här långt. Det är en häftig resa jag har fått vara med om.

Lindahl i landslagsdressen 2003.

– Jag debuterade i A-landslaget i La Manga 2002. Vi mötte England och vann med 5–0, väldigt skönt att börja med att hålla nollan. Jag och Sofia Lundgren skulle ha stått en halvlek var, men hon stukade foten så jag stod hela matchen. Nu är jag plötsligt äldst i landslaget, hur gick det till egentligen, säger Hedvig och skrattar.

Numera är hon bosatt i England och trivs med sin tillvaro i storklubben. Hon har just förlängt med två år och 32-åringen är fortfarande sugen på att landslagsfotboll vid sidan av klubblaget.
– När rekordet blir mitt vore det roligt att göra det riktigt svårslaget. Men det kommer fram väldigt många duktiga målvakter i Sverige nu så jag är medveten om att konkurrensen kommer att bli stenhård framöver. Det känns inspirerande, säger hon.

Hedvig Lindahl menar att fotbollen varit hennes livs största projekt, men att hon förändrats som målvakt sedan hon blev mamma för 1,5 år sedan.
– Nu oroar jag mig inte längre under matcher. Det finns någonting som är större än fotbollen. Jag är lugnare, har mycket erfarenhet och vet hur man löser olika situationer.

Det är mycket nytt i landslaget när EM-kvalet drar igång, på träningar har förbundskapten Pia Sundhage testat 4-3-3, det spelsystemet blir också det Sverige inleder med mot Moldavien. Flera nya spelare har tagit plats, andra har slutat, Hedvig Lindahl gillar förändringar och tycker att det nya känns spännande och fräscht.
– Jag känner mig nyfiken på allt vi har framför oss. Vi har en ganska tuff grupp, framförallt tror jag att Polen och Danmark utmanar. Damfotbollen växer så det knakar i världen och det blir allt fler tuffa motståndare. Men det är fullt möjligt för oss att ta oss till EM.