3-0 i EM-kvalpremiären

Olivia Schough gjorde mål redan efter 15 sekunder.

Damlandslaget inledde EM-kvalet med seger 3-0 på bortaplan mot Moldavien. Målskyttar Olivia Schough, Lotta Schelin och debutanten Pauline Hammarlund.
3-0 på bortaplan mot ett lag som spelar ultradefensivt försvarsspel är definitivt godkänt, men som helhet fanns det mer att önska av det svenska spelet.

– Tre poäng ska vi vara glada över och tre mål, snygga mål dessutom. Sedan tror jag att vi ska spela lite enklare. Om vi spelar lite snabbare så kan vi spela enklare och vi har för få situationer där vi driver boll och ställer frågor till motståndaren, kommenterade förbundskapten Pia Sundhage efter matchen.

Att Sverige skulle besegra Moldavien tog nog alla för givet. När så Olivia Schough kunde rinna igenom och göra 1-0 direkt på avspark tänkte nog också många att "nu blir det målkalas".

Kanske smög sig sådana tankar också in i de svenska spelarnas huvuden för resten av första halvlek var inte direkt imponerande från svensk sida. Trots stort bollinnehav skapades få klara målchanser.
Låt vara att Moldavien spelade med tio spelare i eget straffområde och att stenhård plan och strävt gräs gjorde att bollen studsade mer än vanligt, men precisionen i de avgörande passningarna saknades och de svenska spelarna blev ofta stillastående inne i straffområdet.

Faktum är att ett distansskott från Lisa Dahlkvist var det enda avslutet som hittade fram mot Moldaviens målvakt Ana Zatusjevscaia mellan 1-0 och det 2-0-mål som ändå kom strax före pausvilan.
Lotta Schelin fälldes i straffområdet och hon tog själv hand om straffen som hon placerade otagbart tätt intill den vänstra stolproten.

Sverige gjorde två byten i paus. Lisa Dahlkvist och Sofia Jakobsson gick ut och in kom Malin Diaz och debutanten Pauline Hammarlund. Båda två visade energi och tog initiativ direkt i den andra halvleken. Även Jenny Hjohlman byttes in efter dryga timmen då Sofia Jakobsson klev av.

Inte bara inhopparna tog initiativ. Det svenska passningsspelet blev snabbare och rakare, men problemet från den första halvleken, att komma till öppna målchanser, bestod samtidigt som moldaviskorna orkade kämpa hårt och var resoluta i närkampsspelet genom hela matchen.

Pauline Hammarlund nickade in 3-0 i debuten.Ytterligare ett svenskt mål blev det ändå till slut och det var Pauline Hammarlund som fick nöjet att göra mål i A-landslagsdebuten.
Magdalena Eriksson hittade fram med en crossboll till Caroline Seger som gått iväg i djupled. Seger nickpassade mot bortre stolpen där Hammarlund nickade in bollen i duell med en moldavisk försvarare.
– Jättekul såklart. Det var skönt att sätta dit den, jag hade några lägen så det var jättekul, sade Hammarlund efter matchen.

I övrigt var det mest halvchanser som skapades under andra halvlek. Närmast mål var Linda Sembrant med en nick på hörna och en inläggssituation där tyska domaren Riem Hussein tveksamt blåste för ruff när tre svenska spelare gick mot boll och målvakt.
Nilla Fischer hade också en frispark som Zatusjevscaia gjorde en fin räddning på efter att Lina Hurtig fällts strax utanför straffområdet.

3-0 på bortaplan mot ett lag som spelar ultradefensivt försvarsspel är definitivt godkänt, men som helhet fanns det mer att önska av det svenska spelet.
– Vi känner nog alla att vi är nöjda med tre poäng, det var vad det handlande om och det är det absolut viktigaste i ett kval. Och så gör vi tre mål vilket alltid är skönt, samtidigt som vi har mycket att jobba på och det kan bli bättre, konstaterade Lotta Schelin.

SWE-POL 22 sep.Lisa Dahlkvist gjorde i och med dagens match sin 100:e A-landskamp och Hedvig Lindahl blev med sin 113:e ensam om rekordet som Sveriges mesta målvakt på damsidan, ett rekord hon inför dagen delade med Elisabeth Leidinge.

Härnäst väntar Polen på Gamla Ullevi på tisdag och där förväntar sig Pia Sundhage en annan matchbild.
– Polen är ett bättre lag och det innebär att vi får lite andra ytor och andra val att göra.