Ny 3-0-seger i EM-kvalet

Lina Hurtig visade kraft och mod när hon tryckte in Sveriges 1-0-mål mot Polen.

Damlandslaget noterade ytterligare en 3-0-seger i EM-kvalet, nu mot Polen inför drygt 5 000 på Gamla Ullevi. En betydligt bättre prestation än mot Moldavien senast.
Svenska målskyttar för dagen Lina Hurtig, Olivia Schough och Malin Diaz.

– Det som jag är glad över är att vi har tjatat om att de spelarna som kommer in och som är nya ska ta chansen. Och de tog ju chansen idag, sade Pia Sundhage i TV12 efter matchen,
– Överlag tycker jag att det är helt okej det här, men det ska gå lite fortare i passningsspelet.

Sverige gjorde en betydligt bättre första halvlek mot Polen än mot Moldavien i torsdags. Bättre rörelse utan boll och därmed lättare att hitta ytor och öppningar i passningsspelet.
Total svensk dominans ledde till ett stort antal hörnor, framför allt efter anfall längs hägerkanten där Jessica Samuelsson ofta fyllde på och kombinerade med någon av anfallarna Schelin, Schough eller Jakobsson.

Flera av hörnorna blev farliga och en av dem ledde också till svenskt 1-0 efter drygt 20 minuters spel.
Magdalena Eriksson hittade Lina Hurtig som satsade hundraprocentigt vid bortre stolpen och tryckte in bollen med pannan. Otagbart för Daria Antonczyk i det polska målet.
Första A-landslagsmålet för Hurtig i hennes tredje landskamp.

Även Caroline Seger hade en farlig nick på en Erikssonhörna, men utöver de fasta situationerna skapades bara en öppen målchans. Samuelsson slog ett inlägg mot Lotta Schelin, som var nära att nickskarva bollen in i bortre gaveln när Antonczyk kom på mellanhand.

– Vi var bra på hörnor under VM, det var vi inte mot Moldavien, men här var vi bra och på båda kanterna. Så det här förblir ett anfallsvapen, konstaterade Sundhage efter matchen.

Andra landskampen i rad med mål för Olivia Schough.Sverige fortsatte framgångsrikt att bearbeta kanterna i den andra halvleken.
Sofia Jakobsson utmanade Martyna Wiankowska och fick på ett inlägg mot den bortre ytan där Olivia Schough visade fin teknik i blötan och stötte in 2-0 på halvvolley sju minuter in i halvleken.

Sverige ökade på till 3-0 efter drygt 70 minuters spel. En polsk förvarare försökte rensa ett inlägg från Caroline Seger, men bollen damp ner hos Malin Diaz, som med ett klassavslut skruvade in trean i bortre gaveln.
Precis som för Hurtig var det första målet i A-landslaget för Diaz.

Sverige hade även en fjärde boll i mål, men inhopparen Fridolina Rolfös mål underkändes, till synes tveksamt, för offside.

– Vi gör en bättre andra halvlek än första tycker jag. Lite mycket felpass och slarv tycker jag i första, men i andra får vi igång spelet bättre och kommer runt på kanterna. Mera överlapp, inlägg och löpningar i box, menade 2-0-skytten Olivia Schough.

Sveriges nästa match i EM-kvalet spelas mot Danmark den 27 oktober, även då hemma på Nationalarenan Gamla Ullevi.

– I ärlighetens namn alltså, Polen är inte det allra bästa motståndet. Vi ska prestera den här fotbollen mot Danmark i oktober. Då kan vi börja snacka om lite försvarsspel också tror jag, avslutar Sundhage.