Larsson i startelvan mot Danmark

Petra Larsson spelar från start mot Danmark ikväll.

Petra Larsson har inte spelat i A-landslaget sedan 2010 – en fantastisk säsong med Eskilstuna United har tagit henne tillbaka till "finrummet" och nu går hon rakt in i startelvan i EM-kvalmatchen mot Danmark:
– Jag ser fram emot detta, säger mittfältaren.

EM-kval mot Danmark, Sveriges svåraste gruppmotstånd och en av årets viktigaste matcher. I går eftermiddag var drygt 11 000 biljetter sålda och reserverade, spelarna är lika taggade som publiken i Göteborg.

31 mars 2010, Wales-Sverige: Petra Larsson gratulerar Jessica Landström som just gjort 4-0.Eskilstunas Petra Larsson spelade sin senaste A-landskamp i VM-kvalet mot Wales borta och minns det som en lerig historia. Efter det följde ett och ett halvt års sjukdomsproblem.

– Först fick jag en sjukdom som gjorde att jag gick upp 15 procent av min totala kroppsvikt på en och en halv månad under tiden jag var i Australien och spelade fotboll. När jag kom hem gick det ett tag och sedan drabbades jag av twar. Det tog tid att upptäcka och jag måste erkänna att tanken på att sluta var nära på slutet, men som tur var fortsatte jag och nu är jag här.

Hon menar att känslan att vara landslagsspelare är annorlunda den här gången.
– 2009 var jag mer nervös. Jag hade aldrig varit uttagen i A-landslaget innan jag kom med till EM-slutspelet det året. Nu känner jag mer att jag förtjänar min plats här, att jag har en riktigt bra säsong bakom mig och självförtroendet är bättre i och med det.

2009 vann hon förvisso trippeln med Linköping, men rutinen som kommit med åren gör henne mer bekväm. Trygg med boll, bra passningsfot och tuff i närkampsspelet är hennes starkaste sidor, liksom speluppfattningen. Nu ser hon fram emot att använda alla sina egenskaper och hon vill ta chansen mot Danmark på Gamla Ullevi. Vart allt detta leder i slutändan vet hon inte, men hon är öppen för en spännande framtid och kommer givetvis att kämpa för att behålla sin landslagsplats.

Landslagskompisen Jessica Samuelsson ser även hon fram emot Danmark. Ytterbacken spelar ihop med tre av danskorna till vardags i Linköping och har bra koll på kommande motstånd. Så här säger hon om LFC-trion Pernille Harder, Janni Arnth och Mariann Gajhede:

– Harder håller världsklass när hon får komma rättvänd och driva boll. Hon har väldigt många styrkor och henne måste vi alla hålla koll på. Gajhede är en spelskicklig spelfördelare som är smart med bollen och Arnth är också skicklig både som mittfältare och mittback. Danmark är ett bra lag och jag tror att det kommer att bli en jämn match.

SWE-DAN biljetterDet är köprush till kvällens match. Ca 11 000 biljetter är i skrivande stund sålda och reserverade. Fan zone arrangeras och supportermarsch genomförs från Heden kl 17.45.
Sverige-Danmark sänds i TV12. Matchen kan även följas i Uefas livescore.

Sveriges startelva (4-3-3): 1 Hedvig Lindahl – 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 23 Elin Rubensson – 7 Lisa Dahlkvist, 2 Petra Larsson, 17 Caroline Seger – 10 Sofia Jakobsson, 8 Lotta Schelin, 22 Olivia Schough.
Ersättare: 12 Hilda Carlén - 4 Emma Berglund, 9 Kosovare Asllani, 16 Lina Nilsson, 18 Stina Blackstenius, 19 Pauline Hammarlund, 20 Emilia Appelqvist .
Ej spel: Emelie Lundberg, Freja Hellenberg, Elin Landström, Josefin Johansson, Jenny Hjohlman.