Pauline, meriterad 21-åring

Pauline Hammarlund

Spela ishockey med pojklaget var favoritsysselsättningen som barn och ung tonåring. Talangen fick emellertid läggas på hyllan när de fyiska skillnaderna började göra sig gällande. Pauline Hammarlund valde att satsa järnet på fotbollen. Något som svensk damfotboll är tacksam över.

Piteås 21-åriga jättelöfte ses som en framtidsspelare av stora mått. Får hon speltid mot Danmark blir det den tredje A-landskampen för stockholmsfödda Pauline. Och det lär inte bli den sista.

Trots sin ringa ålder har hon upplevt en hel del. Minst sagt. Europamästare med F19-landslaget 2012 och svensk mästare med Tyresö FF samma säsong. I år något av "höstens tjej" i Damallsvenskan.

17 september, matchminut 88, Pauline nickar in 3-0 i EM-kvalet mot Moldavien på Caroline Segers inlägg. Första A-landslagsmålet.

Hur hamnade du i Piteå?
– Ja, bra fråga! Jag var på väg dit redan det året jag gick till Linköping. Men då bodde jag fortfarande hemma, i Stockholm, och hade ett halvår kvar i skolan. Jag kände väl att det var ett lite för stort steg att
flytta ända upp till Norrland. Men när det blev dags kändes det bara rätt. Piteå trodde på mig, och Stellan Carlsson, tränaren, verkade jättebra. Så jag tog klivet. Personligen har jag dock inga som helst
bindningar till Norrland.

Hur långt kontrakt har du?
– Det går ut nu i november. Vi får se vad som händer. Men jag trivs bra i Piteå. Inte minst eftersom vi har en väldigt bra grupp med härliga människor. Ärligt talat trodde jag inte riktigt att jag skulle trivas så
bra. Det är trots allt en stor omställning från Stockholm.

Har du lärt dig åka sparkstötting?
– Nej, jag har faktiskt inte testat det! Däremot har jag lärt mig att äta palt, äkta pitepalt.

En typisk "ickematchdag", hur ser den ut för dig?
– Jag jobbar halvtid som säljare och brukar börja vid åttatiden på morgonen och slutar vid tre. Sedan slänger jag väl i mig något mellanmål före träningen. Efteråt brukar vi äta tillsammans, några i laget.
Sedan går jag hem.

Kan du beskriva dig själv med tre ord?
– Oj! Det får bli… envis, humoristisk och idrottstokig.

Dina främsta styrkor som fotbollsspelare, enligt dig själv?
– Mina djupledslöpningar. Jag har en bra speluppfattning. Mina avslut har också förbättrats. Så jag har fått göra lite fler mål.

Är det något speciellt du skulle vilja förbättra?
– Ja, jag vill jobba bättre med mitt felvända spel. Bli mer allround och en bättre targetspelare.

Din bästa match i karriären så här långt?
– Vilken skulle det kunna vara? Jo, kanske den sista avgörande kvalmatchen mot Tyskland till F19-EM 2012, där vi sedan tog guld. Mot Tyskland fick jag göra det avgörande målet. Det glömmer jag aldrig.
Men även nu, med A-landslaget mot Moldavien i min debut, kändes det verkligen jättebra.

Om chansen att bli utlandsproffs skulle dyka upp, vad säger du då?
– Just nu känner jag ärligt talat inget jättesug att spela utomlands. Det handlar väl lite om att bli redo, och mogen, för det. Om några år kanske jag skulle kunna tänka mig att testa det.

Har du nåt drömland i så fall?
– Egentligen har jag alltid drömt om att få spela i USA. Men nu är väl deras serie lite si och så. Jag tänker nog mer på Tyskland eller Frankrike.

Dina tankar kring dagens EM-kval?
– Det blir tufft mot Danmark, som förmodligen är en av de bästa motståndarna i gruppen.Men det ska bli skitkul att möta dem. Nu har vi spelat mot Moldavien och Polen, som är helt andra typer av
motståndare. Så vi lär nog sättas på prov.

Vad gör du efter fotbollskarriären, då?
– Då är jag antingen polis eller så jobbar jag med någonting inom fotbollen, säger Pauline Hammarlund.

Upplagt av: Michael Ljungberg