Storseger mot Skottland

Sveriges genrep inför OS-kvalet mot Skottland slutade med en 6-0-seger.

Sex gyllene minuter. Det var det som behövdes för Damlandslaget att enkelt besegra Skottland i den första matchen på den slutsålda inomhusarenan Prioritet Serneke Arena i Göteborg. Matchen slutade till slut 6-0 med fem olika svenska målskyttar.
- Väldigt roligt med sex mål. Roligt och viktigt för vårt självförtroende inför vårt OS-kval, sa Pia Sundhage i TV12 efter matchen.

Innan matchen eftersökte förbundskaptenen Pia Sundhage "fart och fläkt" i den sista landskampen för Damlandslaget innan OS-kvalet drar igång i mars. Men mot ett lågt spelande Skottland såg det länge tufft ut. Särskilt med tanke på att flera av de svenska landslagsspelarna inte är matchtränade. När Sverige väl tog sig fram misslyckades ofta den sista passningen.

Därför dröjde det till den 39:e minuten innan Sveriges första riktiga målchans dök upp när Olivia Schough kastade sig fram på en förlupen boll intill stolpen men avslutet gick i burgaveln. Men därefter rann det på.

Bara minuten senare damp bollen ner hos Lisa Dahlkvist strax utanför straffområdet. Dahlkvist fick tid på sig att sikta in sig och gjorde inget misstag – skottet gick upp i nättaket och 1-0 till Sverige.
- Superskönt att få göra ett mål. Mycket skönt var det. Nu har jag en defensiv roll idag och därför var det extra skönt när jag tar mig upp i banan och det ger resultat, sa Dahlkvist till TV12 i halvtid.

1-0 kom att bli både 2-0 och 3-0 innan domaren blåste av för halvtid. Det efter en taktisk forcering de sista fem minuterna av den första halvleken. På en passning snett inåt bakåt i straffområdet fick Magdalena Ericsson göra sitt första landslagsmål efter ett välriktat avslut intill stolpen. Mindre än en minut senare stod Sverige för ett mönsteranfall när Jessica Samuelsson tog sig förbi på sin högerkant och spelade in till Sofia Jakobsson som tog sig förbi sin försvarare och dunkade in matchavgörande 3-0.

Det tog luften ur Skottland och gav energi till Sverige som visserligen gjorde många byten i den andra halvleken – men vad gjorde det?
Sverige spelade upp sig betydligt, sett över 45 minuter, i den andra halvleken – och mäktade även med samma målskörd som i den första. Även om det kunde ha blivit mer.
Först var det Lotta Schelin som på klassiskt manér tog emot en underbar djupledsboll av Dahlkvist, tryckte undan sin försvarare, sprang ifrån och rullade 4-0 i den 68:e minuten.

Sedan var det nyinbytte Pauline Hammarlunds show. I den 78:e minuten förde hon med sig bollen inåt i plan och fick på en jätteträff utanför straffområdet – omöjligt för den skotska målvakten.
Fem minuter senare var Dahlkvist, Sveriges bästa spelare under matchen, återigen framme och serverade Hammarlund som tog emot och kyligt väntade in målvakten för att sedan sätta spiken i kistan.
- Det kändes bra. Jag kände att jag var spelsugen och det var skönt att få trycka dit den, sa tvåmålsskytten till TV12 efter matchen.

Även förbundskaptenen var nöjd med Hammarlund, som har gjort tre mål på tre matcher i Damlandslaget.
- Det är ju härligt. Så fick hon spela ett antal minuter och hon tar chansen. Det är precis det vi behöver.

Matchen slutade 6-0 till Sverige. En fint resultat som ger självförtroende för landslaget inför det stundande OS-kvalet i mars.
- Sjukt gott och en väldigt bra start på året, sa en mycket nöjd Lotta Schelin i TV12 efter matchen.

Schelin var mycket nöjd över det svenska presspelet som har utvecklats mycket sedan inledningen av formationsändringen till 4-3-3
- Vi ligger rätt på ett helt annat sätt. Vi har pratat mycket om det på sista tiden och idag blev det rätt, sa hon och fortsatte:
- Då vinner vi bollen och då går det mycket fortare.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl – 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 6 Magdalena Ericsson – 20 Emilia Appelqvist, 7 Lisa Dahlkvist, 17 Caroline Seger – 8 Lotta Schelin, 22 Olivia Schough, 10 Sofia Jakobsson.
Ersättare: 12 Hilda Carlén, 21 Emelie Lundberg - 2 Petra Andersson, 9 Stina Blackstenius, 11 Jenny Hjohlman, 13 Josefin Johansson, 14 Jonna Andersson, 16 Lina Nilsson, 18 Fridolina Rolfö, 19 Pauline Hammarlund.