Viktig samling för Sverige

Pia Sundhage

Samlingen inför landskampen mot Skottland är den sista inför OS-kvalet i Holland för damlandslaget.
– Den här samlingen ger oss tid att repetera saker och ting och att sedan få avsluta med en landskamp mot ett bra motstånd är underbart, säger Pia Sundhage glad över att se sina spelare på plan i januari.

Mot Skottland vill kapten Sundhage gärna dra paralleller till öppningsmatchen i OS-kvalet mot Norge. Med tanke på det övriga motståndet i gruppen, Schweiz och hemmanationen Holland, blir premiären något av en nyckelmatch.

– Vi inser ju vikten av en bra start på det där kvalet. Nu "tänker vi Norge". Tränar försvarsspel och vad vi önskar i anfallsspelet. Vi öser på, säger Pia som haft en del funderingar inför skottlandssamlingen:

– Jag hoppas vi får ihop lite relationer på plan. Typ "de här två spelar bra tillsammans". Att saker och ting sitter. Men också att de nya lirarna utsätter de gamla för konkurrens. Det ska vara svårt att ta ut en startelva.

När det gäller den relativt begränsade förberedelsetiden, sett till den viktiga kvaluppgiften, är Pia Sundhage realist.

– Den här veckan är alldeles utmärkt. När det väl kommer till OS-kvalet har vi inte mycket tid. Det är resdag och en träning. Så vi kan inte göra så mycket där. Jobbet måste göras här. Är du tränare eller ansvarig för ett lag så vill du alltid ha mera tid. Nu är det som det är och det får vi förhålla oss till.

Vi ber förbundskaptenen om några kortanalyser av kvalmotståndarna i den ordning Sverige ska möta dem.

– Norge är alltid Norge. De gör alltid bra ifrån sig när det verkligen gäller. De har bytt förbundskapten. Det gör att man kan se lite förändringar jämfört med tidigare. Vår match är premiärmatchen, så det kommer att smälla ordentligt och gå fort med många omställningar, tror jag.

– Tittar vi på Schweiz så har de många bra spelare. Inte minst Ramona Bachmann, som vi känner väl efter hennes tid i Sverige med spel i Umeå IK och Rosengård. Hon är lite signifikativ för deras spelstil, driva boll, spela stick, så vårt försvarsspel måste vara väldigt tight. Samtidigt som vi ska utnyttja vårt sätt att ställa om. Jag hoppas också vi ska få ett övertag i höjdduellerna.

– Sedan har vi då Holland till sist. De har väldigt snabba spelare och hemmaplan. Men det kommer att bli en fantastisk stämning. Då hoppas jag att vi spelat så pass bra att vi ska älska att spela den här matchen på bortaplan, om man så säger. Det finns en del omställningslägen som vi måste vara noga med.

Pia Sundhage, som kan luta sig på två raka OS-guld som förbundskapten för USA med allt vad det innebär, sammanfattar:

– Det är tre väldigt olika motståndare i kvalet och det ska bli skoj. Vi måste vara på tå på många olika sätt och det gillar vi.

Matchen mot Skottland på Prioritet Serneke Arena i Göteborg på tisdag kl 18 är utsåld men går att se på TV12.

Upplagt av: Michael Ljungberg