Almqvist med till Slovakien

Tove Almqvist

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage truppen till EM-kvalet borta mot Slovakien 8 april, en trupp som sånär på en spelare är identisk med OS-kvaltruppen här om veckan. Linköpingsmittfältaren Tove Almqvist kommer in på Petra Anderssons bekostnad.

EM-kvalet återstartar alltså med en resa till slovakiska Poprad. 23 spelare får förtroendet och Sundhage fick frågan om hur nära den här truppen var en kommande OS-trupp.

- Det blir oerhört svårt och inspirerande att ta ut en OS-trupp. Då är det ju bara 16+2 spelare vi får nominera. Och då har inte ens Damallsvenskan börjat än. Man kan ju tänka sig hur det blir när det börjar ploppa in mål och bra prestationer där. Det är tufft att komma med i en OS-trupp.

Tove Almqvist är alltså enda nytillskottet i truppen. Nyköpingstjejen, i Linköping sedan två år, är ytterligare en av U19-guldvinnarna från ifjol som spås en lysande framtid. Sundhage visade en sekvens där Stina Blackstenius visade initiativkraft i OS-kvalet.

- Det här är en styrka. Det är våra avbytare som ska vara avgörare. Det kommer vi att ha mycket nytta av och nu kommer Tove in som en sådan spelare.

Sveriges trupp