Damlandslaget till OS

Olivia Schough kvitterade till 1-1 i slutet av den första halvleken mot Holland - och det tog Sverige till OS.

Först U21-landslaget – och nu Damlandslaget. Sverige får två svenska fotbollslandslag representerade i Brasiliens sommar-OS. Det efter att Pia Sundhages landslag tog den poäng de behövde i den avslutande OS-kvalmatchen mot Holland.
– Grattis Sverige, sa en tårögd Pia Sundhage i Kanal 5 efter matchen.

Trots de tuffa förutsättningarna, trots att flera av de svenska landslagsspelarna inte är i säsong, trots ett visst favoritskap lyckades det svenska Damlandslaget att stå emot, visa kämpartakter och ta sig till OS i Brasilien.
– Det är faktiskt en lättnad, för vi har inte spelat bra där ute. Det är en sak som tar oss till Rio – vi har kämpat. Det har vi inte gjort på samma sätt tidigare. Nu är jag bara väldigt, väldigt trött, sa en tagen Pia Sundhage till Kanal 5 efter matchen.

Efter de två inledande segrarna mot Norge och Schweiz behövde tjejerna bara ta en poäng mot Holland för att kvalificera sig till mästerskapet i augusti. Men precis som det Sundhage var inne på – så var det ingen dans på rosor.

Om Sverige fick den inledningen de eftersökte mot Norge i den första OS-kvalmatchen så blev det precis tvärtom mot värdnationen Holland i den avslutande kvalmatchen. Givet förutsättningarna innan match fick Pia Sundhages landslag en rejäl kalldusch redan i den femte minuten när den holländska talangen Vivianne Miederna satte 1-0. Det var inte oförtjänt – för Holland var bättre i den första halvleken – och Sverige såg skakat ut. Spelet låste sig medan värdnationen spelade smart och taktiskt.

Det dröjde egentligen till den 40:e minuten innan Sverige vaskade fram sin första målchans för matchen. Som så många gånger tidigare i karriären tog sig Sofia Jakobsson skickligt förbi sin försvarare på kanten och kunde bryta in i straffområdet men tyvärr kunde den holländska målvakten enkelt plocka avslutet.

Men om det egna spelet går i stå gäller det att utnyttja motståndarnas misstag – och det gjorde Olivia Schough. När den holländska mittbacken Kelly Zeeman skulle slå hem en enkel passning till den egna målvakten missade hon totalt – vilket Schough läste och kyligt slog in kvitteringen till 1-1 med den första halvlekens sista spark. För Kanal 5 berättade Pia Sundhage – som tyckte det var alldeles för långt mellan lagdelarna i den första halvleken – vad som sades i omklädningsrummet i halvtid.
– Vi pratade om trygghet och närheten, för vi var 45 minuter från Rio och då gapade spelarna.

Med det sena kvitteringsmålet i huvudet såg den andra halvleken helt annorlunda ut för Sverige. Spelarna tog sig för i närkamperna, vågade hålla i bollen lite mer, tog fler initiativ och hade framför allt fler målchanser. I den 50:e minuten hade Lotta Schelin en jättechans bara några meter från målet men avslutet gick rakt på den holländska målvakten som kunde stöta bollen över ribban.

I den 66:e minuten var det Emilia Appelqvist tur att avsluta nära mål i det holländska straffområdet men den här gången rullade bollen precis utanför den högra stolpen. Den allra hetaste målchansen fick dock 1-1-målskytten Schough när Sofia Jakobsson slog in bollen till henne i straffområdet men den holländska målvakten stod för en jätteparad på avslutet.
Men vad gjorde det? Schough och Sverige behövde bara sätta en boll – och spela 1-1 – mot Holland för att kvalificera till OS.

Det betyder att de fyra äldsta svenska fotbollslandslagen ska spela mästerskap under 2016. Men för Damlandslaget är det ingen lugn ro för det. Redan den 8 april väntar Slovakien borta i EM-kvalet och sedan är det först en EM-kvalmatch mot Polen på bortaplan den 2 juni innan de ska spela mot Moldavien på Nationaldagen den 6 juni. Biljetter till den matchen på Nationalarenan Gamla Ullevi släpps den 6 april.

Startelva: 1 Hedvig Lindahl – 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 23 Elin Rubensson – 20 Emilia Appelqvist, 7 Lisa Dahlkvist, 17 (K) Caroline Seger – 10 Sofia Jakobsson, 22 Olivia Schough, 8 Lotta Schelin.

Ersättare: 4 Emma Berglund, 9 Stina Blackstenius, 12 Hilda Carlén, 13 Josefin Johansson, 14 Jonna Andersson, 18 Fridolina Rolfö, 19 Pauline Hammarlund.

På läktaren: 2 Petra Andersson, 6 Magdalena Ericsson, 11 Freja Hellenberg, 16 Lina Nilsson, 21 Emelie Lundberg.