Tidigt mål gav drömstarten

Lisa Dahlkvist stod för matchens enda mål redan i den tredje minuten mot Norge - och gav Sverige en drömstart på OS-kvalet.

Vilken fantastisk inledning. Damlandslaget tog en mycket fin seger med 1-0 mot Norge i OS-kvalet. Det efter ett tidigt mål av Lisa Dahlkvist. Nu väntar Schweiz i nästa match som spelas på lördag.
- Tre poäng, 1-0 och ett väldigt snyggt mål. Yes, sa Pia Sundhage till Kanal 5 efter matchen.

Fyra landslag, en plats till OS i Brasilien. Det var och är de tuffa förutsättningarna i OS-kvalet för Sverige, Norge, Schweiz och värdnationen Holland. Och Sverige fick en riktig drömstart mot Norge i den inledande matchen i gruppspelet. Redan i den tredje minuten kunde Lisa Dahlkvist mycket skickligt hålla sig framme på ett minst lika skickligt inlägg av vänsterbacken Magdalena Eriksson och ge Pia Sundhages landslag den inledning de ville ha.

Det gav Sverige en trygghet som genomsyrade hela den första halvleken. Strax efter Dahlkvists mål var Nilla Fischer nära att utöka ledningen efter en hörna och en tilltrasslad situation i straffområdet men avslutet gick på en norska och ut över sidlinjen.

Men Norge var långt ifrån ofarliga. Ledda av snabba och starka skyttedrottningen Ada Hegerberg tog sig vårt grannland till ett par vassa målchanser. Just Hegerberg var närmast en kvittering i den 34:e minuten när hon, nära mål, fick till ett avslut som Hedvig Lindahl dock fångade in längs marken. Men 1-0 till Sverige i halvtid.

I den andra halvleken höjde sig Sverige ytterligare. Ledningen från den första halvleken gav svenskorna ett lugn och en trygghet med bollen - personifierat av Caroline Seger - som gjorde att man vågade hålla bollen längre inom laget och faktum var att man styrde matchen. Det mesta av spelet var på norskornas planhalva.

Men med mindre än 20 minuter kvar började Norge kämpa sig in i matchen och skapa tryck mot ett tufft kämpande Sverige. I den 73:e minuten hade Lotta Schelin ett bra skott utifrån straffområdet som den norska målvakten dock plockade ner. I sekvensen efter vaskade dock Hegerberg fram norskornas bästa kvitteringschans för matchen när hon löpte in i straffområdet och testade än en gång Lindahl som stod för en snygg benparad.

Men trots att Norge pressade Sverige – som gick ner på en fembackslinje mot slutet – lyckades de aldrig utjämna. Pia Sundhage var mycket nöjd efter segern:
- Oerhört nöjd, av olika anledningar. Det går fort men även när det blir stressigt så klarar vi av det också. Även om det blev lite för stressigt ibland, analyserade hon i Kanal 5.

En mycket bra insats av Damlandslaget som har fått en smakstart på OS-kvalet där värdnationen Holland vann den andra gruppspelsmatchen mot Schweiz med 4-3.
- Du kan tänka dig hur gott det känns. Nu känns det bra att vara svensk förbundskapten.

På lördag möter Sverige Schweiz. Matchen spelas 19.30 och sänds i Kanal 5.

Startelva: 1 Hedvig Lindahl – 23 Elin Rubensson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 6 Magdalena Eriksson – 20 Emilia Appelqvist, 7 Lisa Dahlkvist, 17 Caroline Seger (K) – 10 Sofia Jakobsson, 8 Lotta Schelin, 22 Olivia Schough.
Ersättare: 4 Emma Berglund, 9 Stina Blackstenius, 12 Hilda Carlén, 13 Josefin Johansson, 16 Lina Nilsson, 18 Fridolina Rolfö, 19 Pauline Hammarlund.