1-2 i OS-finalen

OS-final

En stark insats och en jämn match. Men Tyskland tog sitt första OS-guld, Sverige fick nöja sig med ett första OS-silver. Finalen blev en jämn kamp in till slutet. Sveriges bästa match i OS-turneringen trots 1-2. Tyskland hade skärpan som avgjorde och Silvia Neid fick ett fint avslut som tysk förbundskapten..
- Men vi har vunnit en silvermedalj, det är viktigt att säga. Ibland går det inte hela vägen, konstaterade Pia Sundhage direkt efteråt.

OS-finalens första halvlek blev en öppen tillställning. Sverige överraskade från start med en stark start första tio. Därefter tog sig Tyskland tillbaka och hade en bra period. Mittag hade ett gyllene läge efter 24 att ge Tyskland ledningen.

Sverige bet dock ifrån och några minuter senare kom en fin spelvändning som Lotta Schelin fick läget att förvalta. Lite senare var det Schelin som hittade Schough i fritt läge men båda gångerna hamnade avsluten över det tyska målet.

En förväntat tysk dominans kom på skam. Sverige svarade kanske för den bästa halvleken hittills under OS och stod emot.

Efter halvtidsvilan fick dock tyskorna kommandot tidigt när Marozsán mästerligt pricksköt in Tysklands ledningsmål efter bara tre minuter. Tyskland fick självförtroende och i 62:a minuten kom 2-0. Linda Sembrant var olyckligt sist på bollen efter tysk frispark.

Sverige replikerade 20 minuter före slutet efter ett fint anfall där Schelin satte upp Schough till läget där hon kunde hitta in till Blackstenius som satte 1-2. Sverige gick över till 4-4-2 för att sätta press. Och man fortsatte att ösa på med allt man hade, ända in på övertid. Lägena skapades och Tyskland hade inte kontroll men man red ut stormen och segrade till slut med 2-1.

Förlusten sved i det svenska skinnet men man svarade för en stor insats, utmanade Tyskland in till slutet och var nära att lyckas.

Veteranen Hedvig Lindahl kunde inte hålla tillbaka tårarna efteråt.

- Vi var så nära. Jag minns hur det var med ett VM-silver. Men de är duktiga som använder sina chanser, säger Hedvid som hyllar lagets insats.

- Det är en kombination av erfarna som vet vad som krävs och unga som bara går in och tar för sig. Som Stina som kommer in och gör två mål, och många andra också.

I bronsmatchen besegrade Kanada hemmanationen Brasilien med 2-0.