EM är över för Sverige

Holland vann välförtjänt med 2-0 mot Sverige i kvartsfinalen. Därmed är EM över för damlandslaget.

Det svenska damlandslaget har varit i EM-semifinal åtta gånger. Men det blir ingen nionde under det här mästerskapet. Värdnationen Holland var det bättre laget och vann välförtjänt med 2-0 mot Sverige som därmed är utslagna ur EM.
- Det är svårt att sätta ord. Jag är jätteledsen för spelarna och att det blev som det blev. Jag får ge kredd till Holland. Dom var ett bättre lag en mot en, säger Pia Sundhage som därmed avslutar sin roll som förbundskapten för den här gången.

Holland tog sig till slutspelet med tre raka segrar i ryggen och ett enormt självförtroende inför hemmapubliken. Sverige med en bra inledning i gruppspelet men en sämre avslutning med en 2-3-förlust mot Italien. Det syntes i kvartsfinalen mellan lagen.

Holland visade upp fin fotboll inför hemmapubliken och två vackra mål. Det svenska landslaget – som förlorade mot Holland i Algarve Cup i våras – hade väldigt svårt att få tag på vindsnabba Shanice van de Sande, tekniskt skickliga Jackie Groenen och spjutspetsen Lieke Martens som styrde och ställde under matchen. Sedan var också Holland vassare i avslutningsfasen. Ja, det var tyvärr inget snack - och därmed har även förbundskaptenen Pia Sundhage gjort sin sista match i sin roll för damlandslaget för den här gången.

- Du vet alla som slutar som sitt jobb, att det är väldigt jobbigt. Men någonting ska jag få fram till spelarna. Jag är oerhört tacksam för den resan vi har gjort. Sen vill jag tacka alla ledare, men det får jag ta senare tror jag, säger Sundhage till SVT.

Holland visade omgående i den första halvleken att de skulle göra allt för att ta sig till semifinal i sitt eget mästerskap. Sverige var passiva i det egna försvarsspelet och hade väldigt svårt att vinna boll på mittfältet mot det tekniskt skickliga Holland som dock inte skapade så mycket framåt i planen.

Därför var det ganska typiskt när Holland fick en frispark precis utanför det svenska straffområdet i den 33:e minuten. Martens slog behärskat och skickligt en bredsida vid bortre stolpen.
- Jag såg inte bollen och hann inte reagera, säger Lindahl till SVT och tycker själv att hon kunde ha gjort bättre:
- Delvis i alla fall. Det är en dålig situation. När den uppstår så borde jag ha gjort bättre tyvärr.

Målet satte naturligtvis tonen på matchen. Även om Sverige fick en nyvunnen energi in i den andra halvleken.
- Vi har pratat mycket om erfarenhet och att spela inför en stor publik. Känslan i halvlek är bra, men fotboll är små marginaler. Det räcker att någon gör ett misstag. Dom är bra att hålla bollen en mot en. Sett över 90 minuter är dom bättre, analyserar Sundhage.

För Sverige hade gott om målchanser i den andra halvleken. Och särskilt i inledningen lyckades damlandslaget att störa Holland med en hög press och fler vunna närkamper. Redan i den 47:e minuten var kvitteringen nära när Kosovare Asllani slog en djupledsboll - sättet som svenskorna tog sig igenom den holländska backlinjen genom hela matchen - till Fridolina Rolfö som kom fri. Men avslutet var tyvärr strax utanför stolpen.

De första 20 minuterna av andra halvlek var mycket intensiva med böljande spel men när Sverige inte lyckades få hål på Sari van Veenendaal i målet kom holländskorna in mer och mer i matchen. Självklart kom det också som en riktig kalldusch när värdnationen satte 2-0 i den 64:e minuten. Men ack så snyggt det var. Van de Sanden fick en underbar djupledsboll på en kontring och spelade in till Vivianne Miedema som inte gjorde något misstag.

Det svenska damlandslaget ska ha en eloge för att man aldrig gav upp men bollen rullade inte Sveriges väg i avsluten. Stina Blackstenius hade flera chanser, Lotta Schelin hade en boll i mål som dömdes bort för offside och Linda Sembrant hade en farlig nick på hörna. Men bollen ville inte in och det blev aldrig riktigt någon nerv efter 2-0-målet som också blev slutresultatet.

- Jag vet inte, det är ett bra Holland. Jag tycker vi ligger bra i försvarsspelet. Vi försöker få upp det i andra och skapar chanser men får inte till det, analyserar en besviken Lotta Schelin i SVT.

- Frustration. Vi känner många där ute att det inte ens var det bästa laget vi mötte i den här turneringen. Det blir svårt när dom får det första målet, säger Lindahl.

Pia Sundhage samlade spelarna i en ring efter matchen och tackade för sina fem år som förbundskapten och uppmanade också alla att följa damlandslaget i fortsättningen.
- Det är bra förebilder och vi kan bättre än så här.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 2 Jonna Andersson - 8 Lotta Schelin (K), 17 Caroline Seger, 7 Lisa Dahlkvist, 9 Kosovare Asllani - 11 Stina Blackstenius, 18 Fridolina Rolfö.

Sveriges ersättare: 12 Hilda Carlén, 21 Emelie Lundberg - 4 Emma Berglund, 6 Magdalena Eriksson, 10 Julia Spetsmark, 13 Josefin Johansson, 14 Hanna Folkesson, 16 Hanna Glas, 19 Pauline Hammarlund, 20 Mimmi Larsson, 22 Olivia Schough, 23 Elin Rubensson.