Oavgjort mot Tyskland

Stina Blackstenius byttes in i andra halvlek för Sverige och hade den bästa svenska målchansen i 0-0-matchen.

En poäng mot regerande EM-mästarna Tyskland. EM-premiären slutade bra för Sverige mot det eviga mardrömsmotståndet efter ett tajt svenskt försvarsspel och ett par vassa målchanser framåt som kunde ha resulterat i en svensk seger.
- Det är första gången på väldigt länge som vi håller nollan mot Tyskland. Vi lyckades med vårt försvarsspel, det hade varit ännu roligare om vi lyckats bättre med vår omställningsspel, säger Pia Sundhage till SVT.

Det svenska damlandslaget har inte tagit en poäng i en mästerskapsmatch mot Tyskland sedan 1995. Det var många som pratade om det innan matchen och alla visste att det skulle bli tufft.
- Att det kommer bli en tuff match det är vi helt övertygade om. Alla pratar om att de har en ny förbundskapten, nytt gäng och så vidare. Men vi vet att det här blir en värdemätare utan dess like, sa exempelvis Lilie Persson innan.

Och det var två landslag med respekt för varandra som mötte varandra i EM-premiären på Rat Verlegh stadion. Men trots det inledde matchen i ett snabbt tempo med böljande spel från båda lagen. Men både Tyskland och Sverige är försvarsstarka så målchanserna var lätträknade sett till hela halvleken.

De två mest vassa målchanserna kom tidigt i halvleken. Först var det Linda Sembrant i den femte minuten - som tillsammans med Nilla Fischer gjorde en mycket fin insats i mittförsvaret - som nådde högst på en hörna och fick pannan på bollen. Men tyvärr gick nicken utanför.

Fyra minuter senare fick Tyskland sin chans de första 45 minuterna. I en något rörig situation i straffområdet stod Lindahl för en fin benparad och räddade även själv nästkommande läge när hon var ute och slängde bort sin egen retur framför näsan på en tyska.

Om första 30 minuterna i matchen var intensiva var de sista 15 desto lugnare. Det var som att spelarna i båda landslagen var lite trötta efter inledningen.
Första halvlek var jämn men Tyskland kändes kanske något farligare framåt – men Sverige var stabila.

Det var Sverige även i den andra halvleken även om tyskarna hade bud på mer och fler matchvinnande lägen samt ägde spelet på mittplanen. Många gånger när Tyskland spelade sig runt på kanterna var antingen Sembrant och Fischer ivägen - eller så stod Lindahl där som en gigant vaktade målet.

Men när Carolin Simon, i den 65:e minuten, slog in bollen till Mandy Islacker som styrde bollen vidare i straffområdet var det riktigt nära. Avslutet gick bara centimetrar utanför Lnidahls vänstra stolpe.

Den absolut bästa tyska målchansen kom dock i den 82:a minuten när matchens bästa spelare, Dzsenifer Marozsán, stod för ett makalöst inlägg till just Islacker som fick en fot på bollen. Men då fanns Lindahl - med en reflexräddning där - och gjorde en av sina svettigaste räddningar i den svenska landslagströjan någonsin. Men själv var hon ödmjuk efter matchen.
- Jag får bara upp handen och jag är inte ens säker på att den hade gått på mål, säger hon till SVT.

Sverige å andra sidan hade två lägen som mycket väl hade kunnat resulterat i ett ledningsmål. Inom loppet av fyra minuter sprang sig både Lotta Schelin och nyinbytte Stina Blackstenius sig fria på vänsterkanten och fick iväg avslut som fick målvakten Almuth Schult att jobba i det tyska målet. Blackstenius dito var den farligare av chanserna i den 70:e minuten när hon, trots en tyska i släptåg, kom fri och kunde avsluta. Schult gick ner och fick en fot på bollen.

- Frido (Fridolina Rolfö) såg lite trött ut och vi behöver så mycket av våra forwards i den defensiva arbetet. Stina Blackstenius är fart och fläkt, och det visade hon idag, motiverar Sundhage i SVT.

Matchen slutade 0-0 och Sverige tar därmed med sig den första poängen mot Tyskland i ett mästerskap sedan 1995. En bra resultat som ger mersmak inför fortsättningen i EM. Eller som Caroline Seger konstaterar efter matchen:
- Vi tappar lite bollar i fel läge och så men en bra premiär och 0-0 är vi nöjda med.

På fredag väntar Ryssland (klockan 18.00 i TV4). Ryssland som leder gruppen efter att ha besegrat Italien med 2-1.
Sundhage var nöjd med en poäng efter matchen men såg vissa detaljer i spelet som Sverige behöver förbättra inför fortsättningen. Hon var kritisk till Sveriges fasta situationer, omställningsspelet och att Sverige skulle ha vågat hålla i boll lite mer vid bollvinsterna.
- Vi vet hur det känns att vara tajt i försvaret efter den här matchen. Men vii kan gott hålla bollen i backlinjen, gör vi det som jag hoppas på mot Ryssland, så kan vi spela bort dom.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 15  Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 2 Jonna Andersson - 9 Kosovare Asllani, 7 Lisa Dahlkvist, 17 Caroline Seger (K), 22 Olivia Schough - 18 Fridolina Rolfö, 8 Lotta Schelin.

Sveriges ersättare: 12 Hilda Carlén, 21 Emelie Lundberg - 4 Emma Berglund, 6 Magdalena Eriksson, 10 Julia Spetsmark, 11 Stina Blackstenius, 13 Josefin Johansson, 14 Hanna Folkesson, 16 Hanna Glas, 19 Pauline Hammarlund, 20 Mimmi Larsson, 23 Elin Rubensson.

Senaste nytt: Damlandslaget

Dam EM Grupp B
Arena: Rat Verlegh Stadion
Publik: 9 276
0 - 0
Avslutad
Starttid: 2017-07-17 20:45
Halvtidsresultat: 0 - 0
Sändes på SVT1 & Eurosport 1

Händelser

Uppställningar

Tyskland

 • 1. Almuth Schult (MV)
 • 2. Josephine Henning
 • 5. Babett Peter
 • 6. Kristin Demann
 • 7. Carolin Simon
 • 10. Dzsenifer Marozsán (K)
 • 11. Anja Mittag
  65’
 • 13. Sara Däbritz
 • 14. Anna Blässe
  73’
 • 19. Svenja Huth
  39’
 • 20. Lina Magull

Ersättare

 • 12. Laura Benkarth (MV)
 • 21. Lisa Weiss (MV)
 • 3. Kathrin-Julia Hendrich
 • 4. Leonie Maier
  73’
 • 8. Lena Goessling
 • 9. Mandy Islacker
  39’
 • 15. Sara Doorsoun-Khajeh
 • 16. Linda Dallmann
 • 17. Isabel Kerschowski
 • 18. Lena Petermann
 • 22. Tabea Kemme
 • 23. Hasret Kayikci
  65’

Matchinformation

Matchnummer: 900214002