Seger i EM-genrepet

Sverige jublar efter mål.

Damlandslaget avslutar med en seger inför EM. Utan att imponera fullt ut håller Sverige åter nollan och vinner med 1-0 mot Mexiko efter mål inprickat av Linda Sembrant.

- Det är bra att vinna, bra att inte släppa in mål. Jag är glad att vi har friska spelare. Vi har kört ganska tufft och det märktes, vi kom inte riktigt in i press och slog bort en hel del bollar, kommenterade Pia Sundhage efter matchen.

Så var det dags för det sista testet inför EM i Holland som börjar om en dryg vecka. Fokus inför matchen hade varit på att våga ta fler avslut, den stående frågan om målskyttet skulle lossna stod åter i fokus.

Men inledningsvis hade Sverige en tuff period. Mexiko inledde rappt och landslaget hade svårt att få igång något eget spel. Främst var det längst Mexikos högerkant som chanserna skapades. Hedvig Lindahl fick göra en jätteräddning relativt tidigt där målvakten fick sträcka ut ordentligt och tippa bollen ut till hörna.

Ja, första 30 minuterna var tuffa. Sverige skapade någon halvchans där främst Lotta Schelin hamnade i typiskt Lottaläge vid den främre stolpen – dock utan rätt träff på bollen. Annars är det Mexiko som gör det bäst. Sverige får slå långt och blir stressade av heta mexikanskor.

- Vi blir lite långa och kommer inte riktigt in och tar andrabollar, säger Linda Sembrant till TV12 i paus.

Och just Linda Sembrant skulle vi få se mer av under den första halvleken. Efter de tuffa första 30 minuterna vände matchbilden och Sverige fick i stället tryck på Mexiko. Landslaget fixade fram hörnor och från de fasta situationerna skapade Sverige chanser. Först håller Nilla Fischer sig framme vid den främre stolpen och på den efterföljande hörnan kom sedan ledningsmålet.

Ny hörna och inåtskruvat inlägg från Olivia Schough. Caroline Seger förlorade nickduellen men när bollen ramlade ner var Linda Sembrant perfekt placerad och bredsidar bollen förbi målvakt och försvarare.

- Kul att göra mål. Vi har tryckt mycket på att vara starka på fasta och nu gör vi mål i samband med hörnorna. Till andra halvlek måste vi ligga lite närmare varandra och hitta bättre passningsspel, kommenterade målskytten Sembrant i paus.

Även i den andra halvleken är det Mexiko som börjar bäst. Redan efter tre minuter hade Mexiko vaskat fram två heta chanser och som när utjämnat matchen till 1-1. Men bollen smet utanför Lindahls högra stolpe två gånger om.

Sverige gör en hel del byten och flera svenska spelare får möjlighet att visa upp sig. Stina Blackstenius kommer in och väggspelar snyggt med Olivia Schough som sätter inlägget hårt mot Lotta Schelin. Åter igen smiter dock avslutet utanför när Schelin möter bollen på volley.

Matchen står sedan och väger där varken Sverige eller Mexiko är klart spelförande. Från hörnposition fortsätter Sverige att skapa chanser men utdelningen uteblir. Även Mexiko har något avslut utan resultat.

Matchen slutar 1-0. Sverige kommer inte riktigt upp till full nivå och det märks av att spelarna tränat hårt under pre campet i Göteborg. Sverige vinner matchen och håller åter nollan – men i spelet behöver svenska landslaget höja sig några snäpp inför EM.

- Vi har gått hårt under veckan och det märktes. Men vi är verkligen här och nu. Nu närmar vi oss EM och den här tiden kommer inte tillbaka. Nu ska vi spela så många matcher det bara går, säger Sundhage och siktar mot finalen 6 augusti.

Olivia Schough efter matchen:

- Jag är nöjd med resultatet. Sedan ville vi presetera bättre än vi gjorde men det är ofta såhär det ser ut i genrep. Vi har i alla fall kämpat och fått en bra träning, säger Olivia Schough efter slutsignal och fortsätter:

- Vi måste fortsätta bli lite mer effektiva i sista tredjedelen. Jag har något skott jag måste sätta på mål och inte över, sådana detaljer. Sedan behöver vi vara lite lugnare och spela oss ur situationer där vi stressar i väg bollen. Men nu är vi redo för EM, avslutar Schough.

Nu väntar två dagars ledighet för landslaget innan de på tisdag återsamlas för att resa till Holland. Där fortsätter förberedelserna inför EM-premiären. Tyskland väntar i premiären som spelas måndag 17 juli.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 2 Jonna Andersson - 9 Kosovare Asllani, 7 Lisa Dahlkvist, 17 Caroline Seger, 22 Olivia Schough - 8 Lotta Schelin, 18 Fridolina Rolfö.

Senaste nytt: Damlandslaget

Dam Landskamp
Arena: Falkenberg Arena
Publik: 4 204
Domare: Barbara Poxhofer
1 - 0
Mexiko
Avslutad
Starttid: 2017-07-08 18:15
Halvtidsresultat: 1 - 0
Sändes på TV12

Händelser

Uppställningar

Mexiko

 • 12. Bianca Henninger (MV)
 • 2. Kenti Robles
 • 3. Christina Murillo
 • 4. Rebeca Bernal
  73’
 • 6. Karla Nieto
 • 7. Nayeli Rangel
  65’
 • 9. Charlyn Corral
  73’ 78’
 • 10. Stephany Mayor
 • 11. Mónica Ocampo
  78’
 • 13. Bianca Sierra
 • 19. Kiana Palacios
  78’

Ersättare

 • 1. Cecilia Santiago
 • 5. Greta Espinoza
  73’
 • 8. Nancy Antonio
  65’
 • 14. Vanessa Flores
 • 15. Ariana Calderón
  78’
 • 16. Cristina Ferral
  73’
 • 17. María Sánchez
  78’
 • 18. Yamilé Franco
  78’

Matchinformation

Domare: Barbara Poxhofer, Österrike

Ass. domare 1: Biljana Iskin, Österrike

Ass. domare 2: Cindy Zeferino de Oliveira, Österrike

Fjärdedomare: Julia Baier, Österrike

Matchnummer: 900201006