Förlust mot Italien - nu väntar formtoppat Holland

Trots att Sverige hämtade upp två underlägen under matchen vann Italien med 3-2 i den avslutande gruppspelsmatchen i EM.

0-1 blev 1-1. 1-2 blev 2-2. Men tyvärr för svensk del blev även 2-2 till 2-3 i italiensk favör i den sista EM-gruppspelsmatchen för damlandslaget. Förlusten till trots är Sverige klara för kvartsfinal i EM där värdnationen Holland väntar.
- Jag tycker att jag ska ta på mig lite av målen. Vi ändrade lite i backlinjen och ändrade spelare. Jag gamblade lite men vi tog oss till kvartsfinal, säger förbundskapten Pia Sundhage till TV4.

Förutsättningarna var klara inför den avslutande gruppspelsmatchen i EM mot Italien för damlandslaget: En seger och saken skulle vara klar. Oavgjort eller förlust mot Italien och Sverige skulle vara beroende av Tyskland i deras match mot Ryssland.

Pia Sundhages landslag ville naturligtvis styra sitt eget öde och vinna matchen. Men Italien var bra, mycket bra samtidigt som damlandslaget för första gången i turneringen vacklade i defensiven. Då var det naturligtvis skönt att samtidigt veta att Tyskland gjorde sitt jobb mot Ryssland och vann med 2-0.

För Sverige förlorade i en svängig match mot Italien med 2-3 - trots att Sverige tog ikapp två underlägen under matchen. Tittar man på den första halvleken så var den en välförtjänt italiensk seger. Tittar man på den andra halvleken så var det en dråplig svensk förlust.

- Jag tycker att jag ska ta på mig lite av målen. Vi ändrade lite i backlinjen och ändrade spelare. Jag gamblade lite men vi tog oss till kvartsfinal, förklarar Sundhage i TV4 och fortsätter:
- Dom är inte samspelta, det ska man ha klart för sig. Men vi får utvärdera det efter kvartsfinalen. Å andra sidan kan man titta på dom 30 minuter som är bra. Fridolina Rolfö och Blackstenius som hittade varandra väldigt bra.

Italien började utan tvekan bäst och redan efter fyra minuter gjorde Daniela Sabatino 1-0 efter ett inlägg av Alia Guagni som Linda Sembrant tog ner på bröstet men tyvärr serverade målskytten.

Stina Blackstenius, Sveriges genomgående bästa spelare under matchen, var het. Och det visade hon tidigt. I den sjunde minuten skapade hon en chans på egen hand och bara sex minuter senare ordnade hon fram en svensk straff när hon vann en löpduell mot Frederica Di Criscio som svarade med att dra ner henne i straffområdet. Lotta Schelin gick på kraft vid elva meter och satte säkert kvitteringen. Hennes andra mål i EM-turneringen.

Men Italien var farliga i hela den första halvleken. Anförda av matchens bästa spelare Barbara Bonansea tog man sig till flera vassa målchanser, främst genom djupledsbollar där Sverige inte var bra i positionsspelet.

Därför var inte heller Italiens ledningsmål i den 37:e minuten varken ologiskt eller orättvist. Linda Tucceri Cimini slog en perfekt avvägd djupledsboll mot Sabatino som genom en iskall volley lobbade in bollen i Hedvig Lindahls bortre hörn.

Pia Sundhage valde att byta ut Kosovare Asllani och Caroline Seger mot Fridolina Rolfö och Lisa Dahlkvist i halvlek och det gav effekt direkt. Rolfö var på spelhumör och mindre än två minuter in i halvleken sprang hon i mot kortlinjen i straffområdet och fick in bollen till Blackstenius som petade den tidiga kvitteringen.

Därefter styrde Sverige spelet i 30 minuter och skapade flera chanser som kunde och kanske borde ha resulterat i ett ledningsmål: Rolfö hade en jättechans på huvudet som räddades av en italienska, Sembrant hade en nick i utsidan av stolpen, Dahlkvist hade ett farligt avslut som gick en bit utanför stolpen.

Men den absolut bästa chansen hade Blackstenius som återigen framspelades av Rolfö från kortlinjen. Avslutet på huvudet gick stenhårt i stolpen och då kändes en svensk seger nära. Men Italien och Bonansea hade mer att komma med. På en kontring kom italienskorna fyra mot tre mot det svenska målet och gjorde inget misstag. Bonansea tog sig runt till vänster i straffområdet och med ett fint inlägg gav hon nyinbytte Christiana Girelli öppet mål. 3-2 och spiken i kistan i den 85:e minuten.

- Jag tycker att vi gör en bra andra halvlek, med ett tidigt 2-2, men sen får dom en kontring, konstaterar Lotta Schelin besviket i TV4.

Förlusten innebär att Sverige nu får möta hemmanationen Holland i kvartsfinal klockan 18.00 på lördag. Holland gick rent i sin grupp med Danmark, Belgien och Norge och vann sina tre matcher med en målskillnad på 4-1.
- Holland eller Danmark, två riktigt bra lag så det spelade ingen roll. Vi är riktigt taggade och tänker göra allt vi kan i kvarten, säger straffmålskytten Lotta Schelin till TV4.

Senaste nytt: Damlandslaget

Dam EM Grupp B
Arena: Stadion De Vijverberg
Publik: 5 203
2 - 3
Italien
 • 4 Daniela Sabatino
 • 37 Daniela Sabatino
 • 85 Christiana Girelli
Avslutad
Starttid: 2017-07-25 20:45
Halvtidsresultat: 1 - 2
Sändes på TV4

Händelser

Uppställningar

Italien

Formation: 4-3-3

 • 1. Laura Giuliani (MV)
 • 4. Daniela Stracchi
 • 5. Elena Linari
 • 7. Alia Guagni
 • 8. Melania Gabbiadini (K)
 • 10. Martina Rosucci
  83’
 • 11. Barbara Bonansea
 • 14. Linda Tucceri Cimini
  60’
 • 17. Federica Di Criscio
 • 18. Daniela Sabatino
  77’
 • 19. Aurora Galli

Ersättare

 • 2. Cecilia Salvai
 • 6. Sandy Iannella
 • 15. Laura Fusetti
 • 16. Manuela Giugliano
  60’
 • 21. Marta Carissimi
  83’
 • 22. Katja Schrofenegger
 • 23. Christiana Girelli
  77’

Matchinformation

Matchnummer: 900214006