Gerhardssons första landslagstrupp

Peter Gerhardsson

Truppen är presenterad – Peter Gerhardsson har offentliggjort sin första landslagstrupp som förbundskapten. Den 19 september inleder Damlandslaget kvalet till VM i Frankrike 2019 och tre viktiga poäng står på spel direkt borta mot Kroatien.

Den 19 september inleder Damlandslaget ett nytt mästerskapskval. VM i Frankrike 2019 är målet när landslaget börjar med att bortaspela mot Kroatien. Under måndagen presenterade Peter Gerhardsson sin första landslagstrupp som förbundskapten.

- Det har varit en väldigt lång process som började redan i januari när jag var i Ljusdal och tittade på ett ungdomslandslagsläger. Sen har jag och Magnus (Wikman, assisterande förbundskapten) sett många, många, matcher. Allsvenskan, U19- och U23-landskamper, vi har tittat på A-landslaget i Algarve och under EM. Dessutom har vi tittat på klipp och matcher utanför Sverige. Det har varit ett långt arbete men väldigt värdefullt, säger Peter Gerhardsson.

Peter Gerhardsson och hans landslagstrupp sätts på skarpt prov direkt. Första matchen tillsammans är en VM-kvalmatch och tre viktiga poäng står på spel.

- Saker man inte kan påverka ska man inte lägga så mycket kraft på. Vi visste att så var läget – att VM-kvalet började tätt inpå EM-slutspelet och vi valde därför att inte spela någon träningslandskamp utan i stället fokusera helt på matchen mot Kroatien, säger Peter Gerhardsson och fortsätter:

- Det gör vi i Kroatien och vi har lagt hela samlingen inför matchen på plats. Vi får ett bra läger där vi kan lära känna spelarna, de kan lära känna oss och vår spelidé.

Damlandslaget befinner sig i Kroatien under en dryg vecka innan första matchen spelas mot Kroatien. För Peter Gerhardsson och Magnus Wikman blir det första tillfället de får träffa samtliga 23 uttagna spelare tillsammans i landslagsmiljö.

- Det är en sak att se spelarna i deras klubbmiljö. Det ska bli spännande att få se spelarna i landslagsmiljön. Det är 23 nya spelare som vi ska ha i träning och vi får möjlighet att titta på deras egenskaper i den här gruppen, i träningsmiljö och utifrån de träningsidéer vi har. Det behövs lite tid för att sätta det så det känns bra att vi har så pass många dagar innan matchen spelas, säger Peter Gerhardsson.

Truppen till VM-kvalmatchen mot Kroatien