Tre poäng i Gerhardssons premiärmatch

Lina Hurtig gjorde det förlösande 1-0-målet mot Kroatien.

I hällande regn, på en svårbemästrad plan, bärgade damlandslaget tre poäng i Peter Gerhardssons debut som svensk förbundskapten. Det blev 2-0-seger i bortamötet med Kroatien efter stor svensk dominans, men aningen trevande anfallsspel.
Svenska målskyttar Lina Hurtig och Kosovare Asllani.

– Vi hade lite svårt att få hål på dom. Jag tycker att vi inledde bra första kvart-tjugo, sedan var vi lite för oprecisa i den sista tredjedelen med mycket inlägg bakom och så vidare, men i andra halvlek är vi ganska dominanta i spelet. Sedan är de farliga i sina omställningar så att det var skönt att vinna, summerade Peter Gerhardsson efter matchen.

Sverige tog kommandot direkt i VM-kvalpremiären mot Kroatien i Varazdin. Svenskorna ägde boll och kom fram bra på kanterna, men de många inläggen kom ofta för nära den kroatiska målvakten Doris Bacic, eller bakom målet.

Även om planen snabbt försämrades i ösregnet var det svenska passningsspelet stundtals slarvigt, och sett till det stora bollinnehavet skapade man väldigt få öppna målchanser i den första halvleken.

Sverige bjöd ett par gånger också in kroatiskorna till några fina omställningslägen, men det hettade aldrig till på allvar nere hos mestadels sysslolösa Hedvig Lindahl i det svenska målet.

Bästa läget första 45 skapade Lina Hurtig, som bröt in från vänster och skaffade sig skottläge från straffområdesgränsen. Skottet dock en bra bit utanför.

Kosovare Asllani hittade flera förbättringspunkter när hon gav sin analys av det svenska spelet efter första halvlek.
– Vi måste ha mer fokusering i inläggslägena och sätta fart på vårt spel för nu är det ett tempo som de gillar. Vi måste få mer förflyttning på dom och mer fokus i våra avslut.

Peter Gerhardsson fick - till slut - se två svenska mål i hällregnet i Varazdin.Sverige fortsatte dominera i den andra halvleken och i takt med att hemmaspelarna blev allt tröttare och inte orkade in lika tidigt i duellspelet fick Sverige mer öppna ytor och efter dryga timmens spel kom också det förlösande 1-0-målet.
Fridolina Rolfö slog en boll bakom backlinjen till Stina Blackstenius som hittade in med ett inspel från höger till Hurtig som ryckt in framför sin försvarare och kunde bredsida in bollen från nära håll.

Sveriges 2-0 kom först i den andra tilläggsminuten när Asllani slängde sig fram i lervällingen och kunde trycka in returen på ett skott från Rolfö.
Sverige hade dessförinnan flera lägen att målmässigt stänga matchen.

Linda Sembrant slog en lång frispark (80') som nickskarvades av Blackstenius, fram till Rolfö som dock sköt över i helt fritt läge.
Även Asllani hade ett öppet läge (85') efter inspel av Blackstenius.

Sveriges lagkapten Caroline Seger tyckte att den svenska prestationen, sett till omständigheterna för dagen, var okej.
– Skönt med seger, men otroligt svårspelat. Skönt att vi får med oss de här tre poängen för det känns som att det går inte riktigt och spela fotboll idag. På det stora hela, med tanke på hur det ser ut, så är det godkänt.

– Lera överallt. När jag gick ut på plan fick man en bild av vad de hade för förutsättningar. När man nästan sjönk ner till knölarna så förstår man att det inte var så lättspelat idag, konstaterade Gerhardsson en stund efter slutsignalen.

Kvällens andra match Ungern-Danmark slutade med dansk seger 6-1 efter bland annat tre mål av Rosengårds Sanne Troelsgaard.

Sverige har i oktober två hemmamatcher i kvalet, mot Danmark på Gamla Ullevi i Göteborg den 20 oktober och mot Ungern på Borås Arena den 24 oktober.