Gerhardssons oktobertrupp presenterad

Caroline Seger
Caroline Seger senast Sverige mötte Danmark.

Peter Gerhardsson har presenterat truppen till VM-kvalmatcherna på hemmaplan i oktober. Damlandslaget möter Danmark på Gamla Ullevi i Göteborg och Ungern i Borås och det är till stora delar en liknande trupp som den som spelade mot Kroatien senast. Enda utropstecknet är Kvarnsvedens Julia Roddar.

- Vi gjorde ett väldigt bra läger i Kroatien och bland de 23 som var med där är det inga skador i nuläget. Så det är klart att stora delar återfinns i denna trupp, kommenterar Peter Gerhardsson.

Den 19 september gjorde Peter Gerhardsson debut som förbundskapten för det svenska Damlandslaget. Då besegrades Kroatien på bortaplan med 2-0 och Peter Gerhardsson fick under veckan i Kroatien lära känna spelare på riktigt.

- I Kroatien fick vi se 23 helt nya spelare för oss i träning på nära håll. Det är en sak att se spelarna spela i sina klubbar jämfört med att se de träna. Nu fick vi en uppfattning om spelarna på riktigt och det var nyttigt.

När VM-kvalet snurrar vidare med hemmamatcher mot Danmark och Ungern sker det med en till stor del liknande trupp.

- Vi gjorde ett väldigt bra läger så klart truppen till stora delar är lik. Men det finns en bra konkurrenssituation, både innan Kroatienmatchen och nu, så det har gett utslag på någon plats, säger Peter Gerhardsson och fortsätter sitt resonemang.

- Nu har vi dessutom två matcher där lagen spelar på lite olika sätt. Då måste vi tänka lite bredare vad det gäller lag och trupputtagning. Till Kroatienmatchen kunde vi ta ut en trupp för en match och förväntad matchbild – nu ska vi hantera två matcher där vi måste kunna ha lite olika kvalitéer sett till motstånd.

Jämfört med Truppen i Kroatien kommer Julia Roddar och Magdalena Eriksson in. Eriksson fanns med i Peter Gerhardssons ursprungliga förstatrupp men fick lämna återbud på grund av skada. Nu är Eriksson tillbaka i spel och finns åter med i landslagstruppen. Peter Gerhardsson motiverar sina val.

- Julia har gjort det väldigt bra i sin klubb. En intressant mittfältstyp både med sin speluppfattning och med styrkor på fasta situationer.

Matcherna kommer spelas mot Danmark i Göteborg 20 oktober samt mot Ungern i Borås 24 oktober. Det blir Peter Gerhardssons första matcher på hemmaplan och förbundskaptenen ser fram emot utmaningen.

- Jag har varit på en del landskamper på Gamla Ullevi och det brukar vara häftigt. Ska bli kul att få spela två matcher inför vad vi hoppas kunna bli stora publikfester med bra stämning.

- Att jag dessutom ska få komma tillbaka till Göteborg, som varit ett andra hem för mig länge, och spela match blir väldigt kul.

På presskonferensen presenterades även motstånd för Damlandslaget i januari. Under de internationella speldatumen saknar landslaget VM-kvalmatch utan kommer i stället resa till Sydafrika för landskamp. Damlandslaget möter Sydafrika på bortaplan den 21 januari. Matchen kommer spelas i Kapstaden.